Smart arkitektur skapar bilfritt boendekoncept i storstanHur skapar man en boendemiljö som på allvar tar tillvara moderna, hållbara idéer och samtidigt inte blir tråkig och själlös? Bostadsutvecklaren Laterre kopplade ihop byggare (Q- gruppen) och arkitekter (TIP) i ett tidigt skede och såg till att skapa en cirkulär process där gemensamma incitament korsbefruktar och utvecklar.


– Vi är övertygade om att det går att använda rationella processer för att nå emotionella resultat, säger Erika Lundvall på Laterre. Vi vill utgå från mjuka värden i våra hus och låta en smart arkitektur och innovativt tänkande skapa verkligt hållbara koncept.

Laterres första projekt, Brf Nouvelle i Upplands Väsby, har säljstart i höst. Det är ett pilotprojekt utformat med stora, gemensamma utrymmen och med syftet att underlätta delningsekonomi och en rad olika tjänster som gör det enkelt att leva utan bil. Placeringen nära pendeltågsstationen är medveten.

– Vi har haft en lång och givande diskussion med Upplands Väsby kommun angående kravet på parkeringsplatser, säger Erika Lundvall. Brf Nouvelle skulle enligt normen ha behövt mer än 40 närliggande parkeringsplatser. Kommunens tjänstemän var tidigt med på vår bärande idé om ett bilfritt boende och till slut lyckades vi även få politikerna med oss – Nouvelle blir ett av de absolut första nybyggda husen med p-tal 0. Invändigt i Nouvelle, som fått stöd av Vinnova för att undersöka hållbar mobilitet, finns många spännande funktioner och detaljer. Underst, i husets ”fotavtryck”, finns ett ljust och fossilfritt utrymme med laddstolpar anpassat för cyklar och mindre elfordon och som även kan utnyttjas som fest- och fritidslokal. Den stora lobbyn på entréplan har förutsättningar att bli en social knutpunkt med gemensamma utrymmen för mat- och e-handelsleveranser och bekvämt distansarbete.

– Gården är en grön oas med träd och riktig hantering av dagvatten, säger Erika Lundvall. Vi upplever att vi ligger rätt i våra ambitioner och i tänket med att tidigt involvera byggare och arkitekter i planeringen.

Samverkan är en förutsättning för att bli så effektiva och detaljmedvetna som vi vill vara. Laterre har flera projekt på gång, bland annat i det kommande decenniets mest attraktiva stadsdel i Stockholm, Slakthusområdet. Ledord för det området är hållbar mobilitet, något som passar Laterre som hand i handske.

– Vi är övertygade om att god arkitektur kan underlätta för människor att välja rätt. Vi gör det vi brinner för och är säkra på att våra koncept hör framtiden till.

Laterre är en snabbfotad aktör som vill utmana byggbranchens status quo. Vi representerar en yngre generation som vill se nya lösningar inom hållbart boende. Vi tror på ett annat sätt att bo på och ett annat sätt att skapa bostäder. Vi omfamnar och välkomnar utveckling, tror på tjänstesamhället och en funktionell delningsekonomi.

Läs mer på: www.laterreinvest.se

 


Redaktionen