Almedalsveckan formar industrins framtid

Förra året drog debatten igång, men med regeringens nyindustrialiseringsstrategi i ryggen förväntas årets Almedalsvecka ta debatten om industrins digitala framtid till nästa nivå.

Förra året drog debatten igång, men med regeringens nyindustrialiseringsstrategi i ryggen förväntas årets Almedalsvecka ta debatten om industrins digitala framtid till nästa nivå.

Under förra årets Almedalsvecka seglade nyindustrialiseringen av Sverige upp som ett hett ämne. Efter att ha tittat på föregångare som Tyskland var det många som efterfrågade en svensk handlingsplan för att öka industrins konkurrenskraft genom digitalisering och automatisering. Men om förra årets Almedalsvecka var ett startskott i debatten är förhoppningen att årets debatt ska handla mer om konkreta förslag för hur en svensk nyindustrialisering kan se ut.


Som en självklar grund för årets debatter ligger den nyindustrialiseringsstrategi som närings- och innovationsminister Mikael Damberg presenterade i januari i år. I strategin identifierade regeringen fyra viktiga fokusområden där det krävdes insatser. Samtidigt var Mikael Damberg också tydlig med att regeringen la stor vikt vid att industrin själva skulle vara med och utforma vägen framåt. Almedalsveckans seminarier och debatter på temat blir därför ett naturligt avstamp i arbetet med nyindustrialiseringen.

För dig som vill följa och delta i debatten om industrins framtid har vi samlat några av händelserna som du absolut inte får missa under årets Almedalsvecka. 

Svensk industri – är det smart industri?

Arrangör: Siemens

Dag: 5/7 2016 08:30 – 09:30

Evenemangstyp: Debatt

Beskrivning: Siemens samlar tungviktare från politiken, näringslivet och Akademin för att debattera vad som behövs göras för att svensk industri ska kunna hålla jämna steg i den hårdnande konkurrensen. Vilka insatser krävs inom utbildning och innovation för att kunna bevara Sverige som industriland? Och vad innebär en svagare svensk industri för vår välfärd?

 

Nyindustrialisering och energipolitik – vad styr vad?

Arrangör: Svenskt Näringsliv och Swedegas

Dag: 5/7 2016 09:00 – 10:00

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning:Regeringens nyindustrialiseringsstrategi vill göra industrin smartare och mer hållbar. Vad innebär detta egentligen för den svenska energipolitiken och hur kan den spela en roll för att uppnå industrins mål? Detta och mer diskuteras av företrädare från industrin, energisektorn och politiker.

Hållbar produktion – motsats eller möjlighet?

Arrangör: Chalmers och Västsvenska arenan

Dag: 5/7 2016 12:00 – 13:00

Evenemangstyp: Debatt

Beskrivning: Chalmers och Västsvenska arenan bjuder in till en debatt som tar itu med en av grundfrågorna kring nyindustrialiseringen: går det att göra produktionen hållbar eller innebär all produktion ett hot mot miljön? För att hitta nya vägar fram mot en grönare livscykel för våra varor och produkter samlas bland annat Maria Wetterstrand tidigare språkrör för MP, Cecilia Warrol programchef Produktion2030 och Johan Stahre, professor Produktionssystem på Chalmers.

Nyindustrialisering – kan digitalisering förnya svensk skogsindustri?

Arrangör: Pöyry

Dag: 5/7 2016 13:45 – 14:45

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning: Med en minskande pappersanvändning står skogsindustrin inför stora utmaningar. Som en traditionell svensk storindustri är det därför inte konstigt att den är en viktig del av nyindustrialiseringen. Men frågan är hur kan svensk skogsindustri använda digitaliseringen för att öka lönsamheten och vilken roll spelar den i förverkligandet av visionen om en bioekonomi?

Corporate Venture en nyckel för nyindustrialiseringen

Arrangör: SVCA

Dag: 6/7 2016 16:00 – 16:45

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning: Hur kan Corporate Venture Capital i en svensk kontext accelerera innovationen?

Framtidens jobb – digitalisering med svensk industri i ledartröjan

Arrangör: IF Metall

Dag: 4/7 2016 11:00 – 12:00

Evenemangstyp: Seminarium

Beskrivning: IF Metall bjuder in tungviktare från svensk industri för att diskutera hur långt Sverige har kommit i digitaliseringen av industrin och hur den kommer förändra sättet vi arbetar på. Medverkar gör  Martin Lundstedt, vd och koncernchef på AB Volvo, Pontus De Laval, teknikchef på Saab AB, Annika Frid, projektledare på McKinsey och Marie Nilsson, vice förbundsordförande, IF Metall

Hur får vi unga att välja industrin?

Arrangör: IF Metall

Dag: 5/7 2016 08:00 – 08:45

Evenemangstyp: Samtal

Beskrivning: För att Sveriges industri ska klara av att ligga i framkant när det gäller digitalisering krävs det också att man lockar till sig rätt kompetens. En stor utmaning för industrin blir därför hur man ska få unga att söka utbildningar som leder dem till arbete inom industrin.

Nyindustrialisering

I januari släppte regeringen sin nyindustrialiseringsstrategi för hur Sverige kan stärka industrins konkurrenskraft genom digitalisering och automation. Strategin tar avstamp i fyra områden där Sverige måste utvecklas för att kunna fortsätta vara en industrination i absolut framkant.För mer på ämnet besök:nyindustrialisering.se

Missa inte heller

Teknikföretagen:

Regeringens handlingsplan för smart industri gör Sverige digitaliserat – på riktigt?

SAP:

Fem affärsstrategier för hur företag i Sverige kommer igång med industri 4.0

Business Sweden:

Industri 4.0 – innovation vägen till fortsatt hög konkurrenskraft

Lunds Universitet:

Vinna eller försvinna – den fjärde industriella revolutionen är här!

Västsvenska Handelskammaren:

Industripolitik 2016

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.