Annie Lööf: ”Vägen framåt stavas samarbete”

Under Centerpartiets partiledartal nämndes ämnen såsom utanförskap och jämlikhet, landsbygd, miljö och en stärkt rättsstat. Partiledaren Annie Lööf talade även om hur hon ser på samarbeten med andra partier.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf anledde till Almedalens scen tio minuter före talet skulle äga rum och delade ord och kramar med publikens främre rad. Till höger om scenen hördes hejarramsor om Annie Lööf där ungdomar stod med gröna plakat i händerna.

– I år väljer jag att inleda mitt tal här i Almedalen med att ge röst åt alla de som inte vågar vara här i Visby när nazisterna tar utrymme på kullerstensgatorna, med sina flaggor och sitt hat, inledde Lööf.

Misstro och rädsla
Hon blickade sedan tillbaka till tiden som gått sedan förra gången hon stod på Almedalens scen.

Föregående år beskrev hon som innehållsrikt, dramatiskt och omtumlande. Hon menade att Sverige är starkt och innehållsrikt, men att misstro och rädsla färgar alltfler människors verklighet.

– Oron i våra utanförskapsområden över att inte hitta ett jobb, inte kunna ge sina barn en trygg uppväxt. Rädsla över att utsättas för våld eller skrämmas till tystnad av kriminella. Se sina barn dras in i brottslighet, eller extremism.

Lööf menade att trygghet är nyckeln, och att det är lika med liberala frihetsreformer, bättre företagsvillkor och en utvecklad grundtrygghet som möjliggör utveckling och sluter klyftan mellan storstäder och landsbygd. Hon berättade om 41-åriga Nihad som kom hit från kriget i Aleppo och vill lära sig svenska, hitta vänner, se sina barn gå i skolan och få ett jobb. Slippa känna sig som en främling.

– Hans verklighet är allt för många nyanländas verklighet. Hans otrygghet är deras otrygghet.

Stärka rättsstaten
Genom Januariavtalet menade Lööf att att man tar viktiga kliv för att ”riva murarna runt arbetsmarknaden”, som hon uttryckte sig. Centerpartiet vill även stärka rättsstaten.

– Få fler poliser på våra gator och strängare straff för alla dem som stänger in människor bakom osynliga murar av våld och hot i våra förorter, förklarade Lööf och talade vidare om migration och integration.

Självklart ska ämnena diskuteras och debatteras, menade hon, och poängterade sedan att inget rättfärdigar att behandla människor illa för att de är födda i ett annat land än Sverige.

– Inget rättfärdigar att muslimska kvinnor kallas ”påskkärringar” på bussen, spottas i ansiktet och får slöjan rykt från huvudet, sa hon och fortsatte:

– När detta är åsikter som luftas öppet, ja, då har identitetspolitiken till höger och vänster, som sätter människors hudfärg, religion eller kön främst, gått för långt. Det är då den liberala humanismen behövs som mest.

Grönt och handelskraftigt ledarskap
Lööf fokuserade sedan på landsbygden, där hon själv är född och uppvuxen. Hon lyfte vardagshjältar och berättade att Centerpartiet sett till så svensk landsbygd stärks i Januariavtalet.

Miljö är också ett ämne som Lööf lyfte, och berättade att det snart gått ett år sedan hon presenterade ett förslag om satsningar på minusutsläpp.

– I årets vårbudget satsas 100 miljoner på forskning och investering i just detta. På mindre än ett år gick vi från ord till handling.

Det är bara början på Centerpartiets gröna och handelskraftiga ledarskap, förklarade Lööf.

Vägen framåt stavas samarbete, sa Lööf och visade förståelse för att alla partiers skiljande åsikter men att, som en del av demokratin, måste man erkänna att det finns en samsyn inom vissa områden. Välfärden, rättssystemet, miljön och kampen mot högerextremism är några exempel hon nämnde att andra partier kämpar för, en kamp hon gärna tar – tillsammans.

– Samarbete är inte alltid lätt, tvärtom. Men vi befinner oss i en tid där det inte får hindra oss från att ta ansvar för Sverige.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.