Atlas Copco samordnar EU-initiativet för framtidens hållbara gruvsystem

En hållbar och intelligent gruva. Det är målet för det treåriga samverkansprojektet SIMS (Sustainable Intelligent Mining Systems) som är en del av Horizon 2020 – EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Atlas Copco Rock Drills AB har utsetts till samordnare för det europeiska konsortiet SIMS – Sustainable Intelligent Mining Systems. Den totala budgeten är på 168 miljoner kronor, och i projektet deltar två universitet, fem gruvbolag och fem teknikleverantörer.

Namnkunnig medlemslista
Atlas Copcos roll som samordnare kommer bland annat att innebära informationsdelning mellan projektkonsortiets medlemmar och externa intressenter som kunder, politiker och samhället. Medlemmarna, som alla kommer att bidra till SIMS, är Atlas Copco, ABB, Agnico Eagle, Boliden, Ericsson, iGW, KGHM Cuprum, K + S KALI, LKAB, Mobilaris, Luleå tekniska universitet och RWTH Aachen University.

– Alla avtal har tecknats, säger Morgan Rody som är Atlas Copcos Senior Project Manager för SIMS. Och vi har just påbörjat de kommande tre årens spännande och innovativa arbete. SIMS kommer att demonstrera batteriutvinningsutrustning, semi-autonoma inspektionsdroner, 5G-kommunikationsnätteknik, materialidentifiering med hjälp av termisk bildbehandling, en förstärkt verklighetskontrollerad skalningsmaskin, Snabbare bultcykler, det senaste inom underjordisk spårning och positionering, den virtuella gruvan, produktionsblåsning kommer att optimeras och mycket mer. All denna innovativa gruvteknik kommer att visas i över hela Europa, bland annat i Finland, Tyskland, Polen och Sverige.

Hållbar gruvdrift en nödvändighet
SIMS-konsortiets syfte är större än att enbart stödja den ekonomiska tillväxten. En annan viktig uppgift är att positivt förändra uppfattningen av gruvindustrin som helhet. Med innovativa lösningar som fokuserar på säker, effektiv och eko-sund gruvdrift, kommer SIMS medlemmar att bevisa hur hållbara metoder inte bara är önskvärda – men nödvändiga för att kunna omvandla lönsamma gruvverksamheter.

– Nu är det dags att fokusera och leverera, säger Andreas Nordbrandt som är chef för Atlas Copcos division Underground Rock Excavation. Vi hoppas att SIMS blir en referens och ett riktmärke, inte bara inom vår verksamhet utan även för hur EU-finansierade projekt kan leverera resultat för ett mer hållbart sätt att bedriva gruvverksamhet på.

För att säkerställa utvecklingen av hållbar gruvdrift även framgent, ska SIMS-konsortiets
arbete dokumenteras grundligt och delas med gruvindustrins intressenter över hela världen. Tanken är att resultaten kommer att leda i bevis hur innovatörer från EU möjliggör en globalt hållbar gruvdrift.

Fakta
Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen erbjuder kunder innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, industriverktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och service med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och kunder i fler än 180 länder. Under 2015 hade Atlas Copco en omsättning på 102 miljarder kronor och fler än 43 000 anställda.

Mer information finns på: www.SIMSmining.eu

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.