Bostadsbyggandet – en stridsfråga mellan blocken.

Både alliansen och oppositionen verkar vara överens om att de behövs byggas fler bostäder i Sverige men oenigheten om hur man ska gå till väga är stor. En oenighet som statsminister Fredrik Reinfeldt valde att lyfta fram som en stridsfråga mellan blocken under sitt Almedalstal.

Redan i går avslöjade Alliansen sina planer på en infrastruktursatsning för 400 miljarder som bland annat innehöll löften om att 100 000 nya bostäder ska byggas. Utöver det lovade statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt tal i Almedalen i går att även bygga 20 000 nya studentbostäder till 2020.Bostadsbristen och behovet av nybyggen har varit en av de hetare frågorna under Almedalsveckan med otaliga seminarier och debatter på temat ”hur skapar vi förutsättningar för fler nybyggen”. För även om alla är överens om behovet av nya bostäder så menade Fredrik Reinfeldt i sitt tal att vägen dit ser totalt olika ut enligt de två blocken.– De är alldeles för snabba med att kasta in subventioner, som varje gång de används väldigt ofta bara göder dem som bygger lägenheter, sa Reinfeldt bland annat under sitt tal.
I sitt tal målade Reinfeldt upp de rödgrönas förslag som ett ineffektivt slöseri med statliga resurser. Det Reinfeldt själv vill göra för att nå målet med de nya studenbostäderna är att ge statliga Akademiska hus i uppdrag att bygga 12 000 nya studentlägenheter. Samtidigt ska statlig mark upplåtas för att ge plats till 8 000 bostäder byggda av andra aktörer. För att möjliggöra de 100 000 bostäderna som utlovades i går vill Alliansen stimulera bostadsbyggandet genom att erbjuda kommuner statliga kollektivtrafiksatsningar.
De här förslagen ger dock Socialdemokraternas Mikael Damberg inte mycket för.
– Byggandet har rasat sedan regeringen tog bort investeringsstödet för studentbostäder. Moderaternas trovärdighet i frågan, när de kommer med förslag utan någon finansiering, är väldigt låg, säger han till TT.
Han får även medhåll av miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som tycker att Alliansens satsning känns oseriös.
– Hur har egentligen uträkningen sett ut när Moderaterna kommer fram till att noll satsade kronor på byggande ska ge 20.000 studentlägenheter? sa han i går till SVT.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.