Carolines Köks arbete att avskaffa palmolja hyllas av Naturskyddsföreningen

Nu utmanar Carolines Kök resten av färdigmatsleverantörerna att följa detta exempel.
– Det är svårt, det tar tid, men det går, säger Cecilia Arneving, VD på Carolines Kök. Vi hoppas att våra kollegor i färdigmatsbranschen tar efter vårt initiativ!

I dag är det en utmaning att överhuvudtaget hitta färdigmat från de övriga producenterna som är tillagad utan palmolja. Samtidigt som kritiken mot all palmolja, även den certifierade, växer. Detta är en utveckling som Naturskyddsföreningen tagit fasta på. 

”Kriterierna för märkningen ställer viktiga baskrav på industrin men den räcker inte till. Den palmolja som producerats inom ramen för RSPO:s principer och kriterier är inte något som Naturskyddsföreningen kallar hållbar”, skriver de på sin hemsida.

– I debatten sägs att det är otroligt svårt att ta bort palmolja. Men det finns företag, som Carolines Kök, som går före och visar att det är möjligt, säger Maria Rydlund, sakkunnig, tropisk skog, Naturskyddsföreningen.

– Det var utmanande och krångligt. Men det gick, säger Cecilia Arneving, VD på Carolines Kök, en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat.

Carolines Kök är en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat. De levererar till dagligvaruhandeln, caféer, restauranger och andra kunder, men också delikatessdiskarna i livsmedelskedjorna. 

På Carolines Kök lagar ett litet team av medarbetare mat precis som hemma, fast i större kastruller. För ökad hållbarhet, bättre djurvälfärd och bättre råvaror! Färsk färdiglagad mat som är färdig på några minuter hemma hos kunden! 

– Nu är arbetet genomfört, vi är 100% fria från palmolja, och vi ser med stolthet fram emot att få redovisa hur det här arbetet har gått till, att det är möjligt, och att upplysa miljömedvetna konsumenter om att det finns palmoljefria alternativ.

Och, kanske viktigast, inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter, avslutar Cecilia Arneving.