Delade meningar om vinster i välfärden

Vänsterpartiet vill få med sig Socialdemokraterna på ett vinstförbund för företag inom välfärden, man vill också sitta med i en rödgrön regering men inte utan att få igenom sin politik.

På fredagskvällen talade Jonas Sjöstedt i ett soligt Almedalen. Han talade bland annat om Vänsterpartiets förslag för att skapa en bättre välfärd genom att ge de anställda mer inflytande.

– När vi tar bort vinstuttagen kommer en del ägare att dra sig ur eftersom de bara är intresserade av vinsten. Det skiftet öppnar en historisk möjlighet för de anställda att ta över. Det vill vi stödja genom att se till att de får utbildning, hjälp att bilda kooperativ och bättre villkor när de behöver ta lån. Det är personalen och inte riskkapitalisterna som vet hur man ger en riktigt bra vård och hur man lär barn att läsa, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets förslag om att förbättra möjligheterna för att driva välfärdsverksamhet som kooperativ samt förbjuda vinster har stött på patrull. Bland annat från Vårdföretagarna som är branschorganisationen för de privata aktörer som idag driver företag inom vård och omsorg.

– Personalkooperativ är en bra form för de medarbetare som vill, men att tvinga fram kooperativ är knappast något som berikar mångfalden och gynnar de äldre och vårdtagarna. Det är naivt att tro att personalkooperativ ska kunna ersätta de privata investeringarna i välfärden. Bara de tre största vårdföretagen är beredda att bygga 1 200 äldrebostäder till 2016, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.