”Det viktigaste hållbarhetsarbetet sker i mötet med kunderna”

Anna Rogmark, chef för hållbarhetsfrågor på Apoteket.

Mindre miljöpåverkan, friskare kunder och personal som trivs – så ser några av målen ut i Apotekets hållbarhetssatsning.”Som marknadsledande företag i branschen är det viktigt att vi går före”, säger Anna Rogmark, chef för hållbarhetsfrågor på Apoteket. 

Förutsättningen för allt hållbarhets­ arbete är förstås att företaget är lönsamt och drivs på ett ekono­miskt hållbart sätt. Samtidigt är Apoteket måna om att vara en attraktiv arbetsgivare där personalen återspeglar mångfalden i samhället. 

ALLT HÄNGER SAMMAN. 

– Ska vi kunna leverera hälsa till våra kunder måste också våra medarbetare må bra, säger Anna Rogmark. Om inte per­sonalen trivs och är motiverad kan vi inte heller uppfylla våra andra hållbarhetsmål. Det sortiment som till slut hamnar i Apotekets hyllor har granskats noggrant. Produkterna måste vara skonsamma, både mot kunden och mot miljön. De ska förstås uppfylla funktionskraven och de ska vara tillverkade på ett ansvarsfullt sätt. 

– Det ska inte vara kundens ansvar att leta rätt på miljömärkta produkter, säger Anna Rogmark. Vi vill kvalitetssäkra hela butiken. Den som handlar på Apoteket ska kunna vara säker på att alla produkter är bra ur alla aspekter. 

Apoteket har även försökt minimera den egna miljöpåverkan, exempelvis från transporter, men den viktigaste miljögärningen sker i mötet med kunderna. Eftersom läke­medel kan göra stor skada i naturen har personalen en viktig uppgift i att informera kunderna om att bör lämna tillbaka överblivna läkemedel till Apoteket så att de kan förbrännas. 

SKA VARA ENKLARE ATT MÅ BRA. 

Omsorg om kunden och kundens hälsa är också centralt i hållbarhetsarbetet. 

– En av våra viktigaste uppgifter är att säkerställa att läkemedlen används på rätt sätt, säger Anna Rogmark. Vi hjälper gärna kunderna att förebygga ohälsa genom att sluta röka eller gå ner i vikt. Vi vill göra det enklare för kunden att må bra, helt enkelt! 

Apoteket

ladda-ned

APOTEKET AB/FAKTA I KORTHET

Antal anställda: 3470
Antal apotek: 370
Apotekets hållbarhetsarbete omfattar de fem områdena ekonomi, hälsa, miljö, mångfald och sortiment.

Läs mer på

www.apoteket.se

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.