Digitaliseringsexperten: Många i Almedalen missar det stora värdet i digitaliseringen

2016 har blivit digitaliseringens år i Almedalen. Med ett rekordstort antal seminarier på temat verkar det pratas digitalisering i alla tält och utifrån alla vinklar. Almedalen.se frågade SAS Institutes digitaliseringsexpert Niklas Huss vad han tyckt om digitaliseringsdebatten i år.

2016 har blivit digitaliseringens år i Almedalen. Med ett rekordstort antal seminarier på temat verkar det pratas digitalisering i alla tält och utifrån alla vinklar. Almedalen.se frågade SAS Institutes digitaliseringsexpert Niklas Huss vad han tyckt om digitaliseringsdebatten i år.

– Det är fler som är intresserade och förstår att detta är något de måste jobba med, men de förstår inte riktigt hur och det är det ”huret” som är intressant. Man måste förstå att det kräver nya signaler ut i organisationen så att man tvingar folk att tänka utanför boxen, säger Niklas Huss.

Niklas Huss har varit en flitig besökare på Almedalens digitaliserings-seminarier och debatter. Att ämnet får större uppmärksamhet tycker han också är både bra och naturligt. Det han dock tycker är problematiskt med synen på digitalisering är att det är få som sticker ut hakan. De allra flesta verkar enligt honom se digitalseringen som en process där man bara gör sina gamla arbetsätt digitala.

– Det jag möter när jag pratar om digitalisering är fortfarande att man jobbar med manuella processer och gör dem digitala. Men det är egentligen inte där de stora effekterna och värdet är, utan det stora värdet är i att se till att de här processerna inte behövs över huvud taget, förklarar han.

Presenterade ny modell för att förutspå diabetes

Det Niklas Huss efterfrågar är därför fler som vågar ta ut svängarna i sin digitalisering och vågar tänka helt nytt. Som ett exempel nämner han det projekt som han och Hälsorörelsen presenterade på RISE seminarium ”Preventiva hälsotjänster med individen i centrum”. Genom att analysera socioekonomiska data tillsammans med labbdata har man tagit fram en modell som kan förutsäga vem som ska få diabetes med 96 % sannolikhet.

– Det är digitalisering, för när du kan förutsäga diabetes så måste du kanske ha en nollvision och säga att vi ska ha noll fall av diabetes. En nollvision påtvingar dig att ändra hur du arbetar. För att uppnå den krävs det också nya finansiella modeller, för idag får du inte betalt för förebyggande arbete. Men med hjälp av att vi jobbar med datadriven innovation så kan vi påvisa värdet och då även bygga en kostnadsmodell och tvinga hela branschen att ändra sig, säger Niklas Huss.

Till nästa år hoppas han också att fler ska ha tagit till sig hans budskap om att digitaliseringen måste bli mindre reaktiv.

– Jag hoppas själv att jag har skapat ett intresse för att förflytta digitalisering, från att vara reaktiv, där man gör manuella processer digitala, till att bli mer proaktiv i användning och tänka om. Man ska ta bort processer och arbete som inte behövs och istället skapa mer värde för medborgarna.

Och för den som vill få en summering av årets debatt rekommenderar Niklas Huss slutligen RISEs seminarium 15:30 på St: Hans Café där man under torsdagen kommer summera årets Almedalsdebatt kring digitalisering inom vården.

Vill ni läsa mer om Digitaliseringen?

Niklas Huss och många andra kunniga personer är intervjuade på Digitaliseringen.se

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.