Dricksvatten central resurs i samhällsbygget

Larmen om torka och akut sjunkande vattennivåer i täkter och brunnar har blivit allt vanligare de senaste åren. Redan nu har det inför sommaren uppstått brist på dricksvatten på flera håll i Sverige. Livsmedelsverket är nationell samordnare för dricksvattenfrågor och arbetar för att lyfta problematiken och hur man bör agera, både som privatperson och ute i kommunerna.

En del vattenkriser beror på vädervariationer och klimatförändringar, som påverkar både tillgång och kvalitet på dricksvattnet. Minskande mängder med vatten i landskapen gör nu att dricksvattenförsörjningen blir än mer känslig för torka.

– Dricksvatten är en en förutsättning för all samhällsverksamhet, som sjukvård, jordbruk, livsmedelsproduktion och industri. Vi vill se ett mer framåtsyftande arbete för att trygga dricksvattenförsörjningen och skapa en medvetenhet om kommande klimatförändringars konsekvenser, både för kommunalt dricksvatten och egen vattenförsörjning, Teknikinvesteringar kan vara nödvändiga och konsumenterna måste acceptera att vattnet kan komma kosta mer än idag. säger Pär Aleljung, handläggare på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket och en rad andra aktörer i vattenfrågan arbetar just nu med att ta fram en handbok till kommunerna för klimatanpassad dricksvattenförsörjning, KASKAD, som blir klar under 2018.

Livsmedelsverket leder också den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA.
– VAKA samlar flera kompetenser som vid akuta lägen kan stötta och ge råd till kommuner och landsting, säger projektledaren Christina Nordensten på Livsmedelsverket. VAKA kommer enligt regeringen att få en fast finansiering, varför det fortsatt kommer att finnas möjligheter för kommunerna att få stöd i kommande kriser.

Så kan du bidra vid vattenbrist
När vattenbrist hotar behöver alla hjälpas åt med att spara vatten. Här kommer några enkla tips på hur just du kan bidra!

  • Vattna inte med dricksvatten. Samla till exempel upp regnvatten och vattna växterna med det.
  • Duscha istället för att bada i badkar.
  • Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten.
  • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med.

Fakta
Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Vi arbetar för säker mat och bra dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor.

Vill du veta mer kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida:
www.slv.se eller www.krisinformation.se

 

 

 

 

 

 

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.