En IRONMAN till stöd för diabetesforskningen

Diabetes typ 2 är en sjukdom som ökar lavinartat i hela världen. Orsaken är att vi äter fel, och för mycket, och rör oss för lite. Förutom det stora personliga lidandet och för tidig död, innebär det också stora kostnader för samhället och sjukvården.

Paul Franks är professor vid Lunds universitets Diabetescentrum, LUDC, som är världsledande på diabetesforskning inom flera områden. Han studerar sambandet mellan arv och miljö för typ 2 diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar.

Pauls erfarenhet av träning och tävling är omfattande. Han har genomfört över hundra triathlon, maraton och andra ultratävlingar. Han sprang sin första halvmaraton som tolvåring och gjorde sin första IRONMAN när han var 22 år.

En IRONMAN är uppdelad i tre tapper: 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42 195 meter löpning (ett Marathon).

– Jag har ägnat de senaste femton åren av mitt liv åt att bekämpa diabetes och hjärt- kärlsjukdomar, och det slog mig att jag kunde använda IRONMAN-tävlingen som ett sätt att bidra till ökad kunskap och samla in pengar till det viktiga arbete som görs vid Lunds universitets Diabetescentrum och inom det av regeringen utsedda strategiska forskningsområdet Exodiab, säger Paul Franks.

Forskning är dyrt. Att anställa en doktorand under ett år kostar SEK 500 000, att kartlägga en människas arvsmassa genom sekvensering kostar SEK 20 000… Men många bäckar små…

För att nå ut kommer Paul Franks att blogga om sitt arbete inom diabetesforskningen och om hur han ladder upp inför tävlingen som går äger rum I Köpenhamn den 24 augusti 2014.

 

Följ honom på hans blogg här.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.