Anders Nyberg, näringspolitiskchef i Neste, konstaterar att den typen av ambitiösa mål som Sverige och de andra nordiska länderna satt upp fungerar som en stark signal, inte bara för den egna politiken utan även globalt.
“Idag har i princip alla länder en medvetenhet om klimatförändringar och det hot som detta utgör även om alla länder inte går lika långt som de nordiska. Internationellt samarbete är viktigt vid så här stora utmaningar och att leda vägen i det arbetet är att ta ansvar.”
”I våra länder är transporter en viktig fråga eftersom de ligger bakom så stora delar av våra utsläpp. Det är tydligt att vi behöver ställa om vår fordonsflotta, men samtidigt är denna inte homogen och det kommer behövas många olika typer av lösningar,” säger Anders.
Idag använder vi transporter för allt från att frakta varor på båtar till att privatpersoner kör bil till jobbet. Tung trafik, persontrafik, båt- och flygtrafik, de har alla olika påverkan på vår miljö och måste alla reducera sina utsläpp om Sverige, och världen, ska kunna möta sina miljömål. Transporter och de olika bränslelösningarna som dessa behöver blir naturligt en av prioriteringarna i klimatarbetet för de nordiska länderna.
“Transporter kan se väldigt olika ut och ha olika behov, därför är det viktigt att utgå ifrån att vi behöver flera olika lösningar som passar olika behov. Det gäller inom hela klimatarbetet.”
”Ett arbetssätt vi tycker är väldigt bra och som vi ser i alla de nordiska länderna är kvot- eller reduktionsplikter för att blanda in biobränslen. Det är en fungerande metod som utan allt för mycket politisk detaljstyrning skapar förutsättningar för en marknad att växa fram.”
Bränslebytet i Sverige är ett exempel på detta, här kommer den tvingande reduktionsplikten att minska utsläppen av växthusgaser. Reduktionen av skadliga utsläpp för diesel ska exempelvis minska med 21 procent till 2020. De andra nordiska länderna har liknande upplägg.
Förnybar diesel, även känt som HVO, är en av de bränsletyper som kan bli en viktig del av klimatarbetet med transporter det närmaste året.
Nestes förnybara diesel innebär en minskning av utsläpp på upp till 90 procent jämfört med konventionell fossil diesel, och den produkt som idag säljs i Sverige tillverkas av avfalls- och restprodukter bland annat från livsmedelsindustrin.
Diskussionen om flygets klimatpåverkan är just nu intensiv i bland annat de nordiska länderna. Här ser Anders att en liknande lösning som för trafiken skulle vara intressant att se över.
”Kvot- eller reduktionsplikter för att blanda in förnybara bränslen skulle kunna vara en bra lösning även för flyget. Idag har vi redan tekniken och vi erbjuder ett förnybart flygbränsle av hög kvalitet som kan tankas i befintlig flotta. Flotta, men det är dyrare. Vi behöver mer incitament för flygbolagen att ställa om. Även här skulle ju Sverige kunna ta på sig ledartröjan och utöka systemet med kvotplikter även till flyget.”
Läs mer på:
www.neste.se
All information på ett ställe
Skapa ett eget schema
Hitta alla event på kartan
Prova webbversionCopyright © Almedalen.se 2015 - 2019