Ett modernt digitalt samhälle kräver modernt säkerhetstänk

Att vara digital och uppkopplad är inte en generationsfråga, det är en förutsättning för att kunna ta del av de tjänster som är en del av svenska välfärden och det svenska näringslivets byggstenar – och det är en öppen arena för brottslingarna som ersatt kofoten med stulna inloggningsuppgifter, säger Daniel Söderberg, vd på Eyeonid, ett bolag som utvecklar tjänster inom it-säkerhet.

Idag köper vi varor och tjänster, gör banktransaktioner, sköter myndighetsärenden och går till läkaren via nätet. Internet of things driver oss mot en alltigenom uppkopplad vardag, medan vi bygger ut våra nätverk både professionellt och privat via digitala tjänster som syr ihop det offentliga med det privata. GDPR kräver medvetenhet och ansvar 2018 sker införandet av GDPR vilket kommer ställa betydligt hårdare krav på företag och myndigheter som hanterar personuppgifter. Det kräver nya sätt att bemöta hot proaktivt med risken för att annars drabbas hårt av omfattande straffavgifter.

– Det som behövs är att medvetenheten blir tillräckligt stor, genom hela samhället. Polisen står idag handfallna utan tillräckliga resurser att bemöta de omfattande nätrelaterade brotten. Det behövs mycket tydligare politiska prioriteringar och både företag och myndigheter och dess nyckelpersoner måste förstå att deras data är hårdvaluta på nätet för angrepp mot både individer och samhället.

Assume breach – ingen kommer undan
– Detta är ett globalt växande problem, som ingen kommer undan, säger Daniel Söderberg, om de miljarder inloggningsuppgifter, kortnummer, personnummer och andra läckta uppgifter som finns spridda och till försäljning ute på nätet.

Daniel Söderberg lyfter behovet av att bredda perspektiven från traditionellt säkerhetstänk till att ta hand om de mindre men ytterst kritiska frågorna, som domänbevakning och lösenordshantering.

Lösenordshanteringen – en nyckelfråga i dubbel bemärkelse
Hanteringen av inloggningsuppgifter rör både privat information och behörigheter på arbetsplatsen. Det är ett faktum att många använder samma lösenord på sina olika digitala tjänster vilket gör oss sårbara.

– När vi kartlägger hur en stulen privat inloggningsuppgift kan leda till id-kapning och bolagsintrång, då är inte längre någon som är säker. Plötsligt handlar det inte bara om risker för individer, utan faktiskt om bolags överlevnad.

– Vårt mål är att skapa förutsättningar för att kunna agera på hot innan de orsakat problem och öppnat upp för ytterligare brott. Det krävs nya perspektiv på säkerhetsfrågan över hela marknaden för en hållbar samhällsutveckling, avslutar Daniel Söderberg.

Fakta
Eyeonid Group AB (publ) grundades 2014 och har sedan starten utvecklat en tekniskt komplex och avancerad plattform gällande proaktiva ID-skyddstjänster. Tjänsten bevakar och larmar kunder när känslig information, tillhörande privatperson eller företag, som inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer och personnummer, identifieras på obehöriga platser på internet. Tjänsten larmar omgående, varpå kunden kan vidta rekommenderade skyddsåtgärder. Bolaget är noterat på Nordic MTF (NGM) under kortnamnet ”EOID MTF”.

Läs mer på: www.eyeonid.com

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.