Sverige nämns som ett föredöme när det kommer till jämlik utbildning. I många avseenden är Sverige ett föredöme men i Förbundet Unga Rörelsehindrade ser vi att det fortfarande finns brister och ojämlikhet att bekämpa, om vi ska nå målet om en fullt inkluderande skolgång för alla.
Det fria skolvalet är ett tydligt exempel på ojämlikhet. För elever med funktionsnedsättning är skolvalet inte fritt. Friskolor har fortfarande rätt att neka elever med funktionsnedsättning plats, för att de inte har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att tillhandahålla hjälpmedel, elevassistans, extra resurser eller tillgänglighetsåtgärder.
Hösten 2017 tog organisationen Unga Reumatiker fram Unga Reumatiker-rapporten om bland annat skola. Där svarar hela 40 % att de inte kan delta i undervisningen på grund av bristen av nödvändiga hjälpmedel. En annan rapport, Uppföljning av funktionshinderpolitiken 2018 från Myndigheten för delaktighet (MFD), visar statistiken att enbart 33 % av personer med funktionsnedsättning har eftergymnasial utbildning, jämfört med övriga befolkningen som ligger på 46 %. I rapporten kan man läsa att personer med funktionsnedsättning i lägre grad har ett arbete jämfört med övriga befolkningen. Målgruppen löper högre risk än andra att hamna i fattigdom.
I grund- och gymnasieskolan är elevassistans vid behov oftast en självklarhet men när det är dags för högre studier ska den statliga eller kommunala personliga assistansen ta vid. Så ser inte verkligheten ut. I och med nedskärningar i den personliga assistansen ifrågasätts och nekas också rätten till högre studier, arbete och möjligheten att verka i samhället. Snälla makthavare, krossa inte ungas framtidsdrömmar!
Läs mer på:
www.ungarorelsehindrade.se
Björn Häll Kellerman
Förbundsordförande
Hanna Hägglund Öfors
Vice förbundsordförande
Nora Eklöv
Generalsekreterare
Copyright © Almedalen.se 2015 - 2023