Från Småland till Åland som skärgårdsdoktor

Variation och omväxling
Den åländska primärvården erbjuder ett omväxlande arbetsliv i skärgårdsmiljö

Nära till allt
Korta avstånd både geografiskt, praktiskt och mellan människor

Tid över för en aktiv fritid
Natur, skärgård och fritidsaktiviteter finns runt hörnet

På Åland kan man arbeta, bo och ha tid över för den vackra, öppna skärgården eller andra aktiviteter. Det menar Anna Sjöwall som är född och uppväxt på Åland men flyttade till Sverige för att utbilda sig. Nu är hon ST-läkare på ÅHS efter sju år i Sverige.

– Det var dags att prova något nytt helt enkelt, och då var det naturligt för mig att söka mig tillbaka hit. Vi är verkligen ett härligt gäng med ett öppet klimat och trevlig anda, berättar Anna Sjöwall.

Åland erbjuder allt från förebyggande vård till specialiserad sjukvård. På så sätt är ÅHS ett stort sjukhus i ett litet format. Patienter och personal finns nära varandra i samhället och Anna och hennes kollegor får följa patienterna över tid.

– För att trivas här behöver man vara engagerad och gilla att alla dagar inte ser likadana ut. Man behöver ha en bred bakgrund. Men specialistsjukvården är nära till hands och det är lätt att konsultera specialister, säger Anna Sjöwall.

Anna Sjöwall ansvarar också för en skärgårdskommun där hon är skärgårdsdoktor en dag var tredje vecka. Då tar hon båten ut till öarna och Sottunga kommun som också är Finlands minsta. Här bor ca hundra invånare och Anna berättar att hon har ett bra samarbete med distriktssköterskan som känner patienterna väl.

– Det är verkligen omväxlande att arbeta som jag gör. Att få komma ut till skärgården vissa dagar, att vara ute i skolorna andra dagar och ibland på mödrarådgivningen. Jag blir aldrig less, jag får lära mig nya saker hela tiden, säger Anna Sjöwall.

– Att leva på Åland är enkelt, menar Anna Sjöwall. Det är enkelt att ha ett socialt liv och att lära känna andra läkarkollegor. Anna bor i Mariehamn och här råder ingen bostadsbrist. Sedan Anna är tillbaka har hon fått tid över att göra allt som hon längtat efter. Just nu renoverar hon ett gammalt torp ute på landet enligt traditionella metoder med limfärg och handmålade schablontapeter.

– Jag har hunnit gå många hantverkskurser sedan jag kom hit. Måleri, keramik, tovning … Och för alla som älskar naturen är den oexploaterade skärgården naturligtvis en fantastisk tillgång, avslutar Anna Sjöwall.

Fakta
ÅHS är ett storsjukhus i miniformat med allt från förebyggande hälsovård till specialiserad sjukvård. Här arbetar 1 000 anställda i en rofylld och naturskön omgivning där korta avstånd ger mera fritid. Det är enkelt att få bostad. På Åland bor ca 29 000 invånare på de 6 600 vackra skärgårdsöarna.

Läs mer på: www.ahs.ax

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.