Hållbar konsumtion allt viktigare inom IT

Ansvarsfull tillverkning och minskad miljöpåverkan är en bra början, men för att cirkulär ekonomi och ett hållbart samhälle ska bli verklighet är konsumtionen minst lika viktig som produktionen. Inte minst när det gäller IT.

Återförsäljaren en nyckelroll
Vid första anblicken kanske det förvånar att återförsäljare skulle kunna ha så stort inflytande över att öka cirkulär ekonomi inom IT-branschen, men det är just den unika positionen mellan tillverkare och användare som gör det möjligt. Det är hos återförsäljaren de möts – vilket innebär att återförsäljaren kan påverka i bägge riktningar.

– Vi återförsäljare överlag kommer att spela en nyckelroll, menar Stephanie Forsblom som är hållbarhetschef på Dustin. Dels när det gäller hur vi väljer vårt produktsortiment och vilka tjänster eller lösningar vi erbjuder, men också hur vi sedan informerar kunderna för att hjälpa dem att göra mer hållbara val. FNs globala mål för hållbar utveckling är en självklar utgångspunkt i vårt arbete som bygger på fem fokusområden.

Återför till kretsloppet
Större teknikvaror som datorer och skärmar är många ganska duktiga på att återvinna. Men de mindre sakerna som mobiltelefoner och tablets hamnar ofta i skåp eller förråd. Ett av de sätt som Dustin verkar för att få fler teknikprodukter tillbaka in i kretsloppet är en slags leasinglösning. Service och reparation ingår under hela produktens livstid. Därefter tar Dustin hand om den och säkerställer att den i första hand återanvänds och – om det inte är möjligt – återvinns.

– Vi ser att insikten om hur viktigt det är med hållbar konsumtion ökar hela tiden. Offentlig sektor, företag med egen hållbarhetsagenda och privatpersoner: alla ställer nya frågor och högre krav än tidigare. Det är väldigt glädjande och bådar gott för vårt fortsatta arbete, avslutar Stephanie Forsblom.

Dustin är en av Nordens ledande IT-återförsäljare med kärnan i e-handel och ett brett utbud av hårdvara, mjukvara och tillhörande tjänster och lösningar. Merparten av försäljningen sker online kompletterat med relationsbaserad och rådgivande försäljning över telefon eller genom kundbesök. Huvudkontoret finns i Nacka Strand och aktien noterades på Nasdaq i februari 2015.

Läs mer på: www.dustin.se

 

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.