Här diskuteras E-hälsa i Almedalen

Vården står inför gigantiska framtidsutmaningar och enligt många är digitalisering den enda lösningen. Regeringen har också en vision om att bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025. Det som återstår att reda ut är hur vi når dit? Vi har samlat de viktigaste debatterna och seminarierna på temat e-hälsa som du inte får missa under veckan.
KRYs grundare Johannes Schildt (mitten) frågas ut av Christina Kennedy och Jonas Leijonhufvud under den första av Health Tech Hubs tre frukostseminarier.

Vård och omsorg är ett av de absolut största ämnena som diskuteras i Almedalen. Under veckan anordnas 400 evenemang inom denna kategori och vårdens utmaningar diskuteras ur alla tänkbara vinklar. Den vinkel som dock växt mest under de senaste åren är digitaliseringen av vården. Enligt många är det just genom digitalisering som vården ska klara av att hantera en allt äldre befolkning som kräver mer och mer vård. Ett tydligt tecken på detta är att regeringen förra året lanserade sin vision om att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025.

I och med denna vision och det stora förhoppningarna kring e-hälsa är det därför inte konstigt att digitalisering av vården är ett av de allra hetaste ämnena under årets Almedalsvecka. Ett av företagen som är på plats i Almedalen för att delta i debatten om hur den digitala vården ska utvecklas är mjukvaruföretaget Tieto.

– Vi har en idé om hur vi tillsammans kan skapa ett smartare samhälle. I Almedalen kommer vi att diskutera och dela med oss av hur vi med hjälp av ny teknik, samverkan och förändrade sätt att arbeta kan åstadkomma ett smartare samhälle. Vi tror på ett smartare samhälle med allt som det innebär i form av mindre krångel för medborgaren, bättre arbetsförutsättningar för de anställda, lättare företagande samt bättre vård och samhällsservice, säger Suzana Johansson Senior Marketing Manager för segmentet Healthcare, Welfare & Education på Tieto.

Ett genomgående tema när det gäller digitalisering av vården tycks också vara att de tekniska lösningarna redan finns eller håller på att utvecklas. Problemet som många ser är snarare hur vården ska integrera dem i sin verksamhet.

Om vi ska döma av rubrikerna på många av veckans seminarier tycks det alltså framförallt finnas en oro för att vårdens organisationer, ersättningsmodeller och även lagstiftningen gör att vården riskerar att halka efter resten av det digitala samhället. De stora problemen för att digitalisera vården tycks därmed ligga mer på ett politiskt plan än på ett rent tekniskt plan. När näringsliv, vård och politiker nu möts under en vecka är det därför många som hoppas att dessa frågor ska närma sig en lösning.

Vill du vara med i debatten? Här är några av seminarierna och debatterna du inte vill missa

Health Tech Hub 2017 Almedalen.

08:00 – 08:30, mån – ons

Dagens Medicin och Di Digital anordnar frukostmöten måndag till onsdag dör vårdens digitala utveckling avhandlas. Ett bra ställe att ta pulsen på debatten och höra de mest inflytelserika rösterna.


Det digitala samhället är redan här – är vården redo?

13:00 – 13:45, måndag

Region Örebro län bjuder in till diskussion om bland annat de omfattande behov av verksamhetsutveckling som sjukvården står inför och de stora investeringar som krävas för att leva upp till förväntningarna på en digitaliserad vård.


Hur ska Sverige bli bäst i världen på e-hälsa 2025?

15:00 – 17:00, måndag

Den norska e-hälsoleverantören DIPS bjuder in till seminarium om hur Sverige kan förverkligat visionen om att bli bäst i världen på e-hälsa.


Framgångsrecept för breddinförande av välfärdstjänster

07.30 till 12.00, tisdag

Swedish Medtech och Medtech4Health håller i detta seminarium som tittar närmare på hur vård och omsorg bedrivs i hemmet kan fungera på ett smart och säkert sätt med hjälp av ny välfärdsteknologi.


Hur kan digitala vårdmöten bidra till en jämlik vård?

10:30 – 11:30, Tisdag

Den omtalade vårdtjänsten KRY anordnar ett seminarium där man diskuterar hur digitala vårdmöten kan göra vården mer jämlik.


Är e-hälsa lösningen på de nya folksjukdomarna?

13:00 – 14:00, tisdag.

eHälsomyndigheten bjuder in experter och representanter från både vård och politik till en diskussion om e-hälsan som verktyg för att behandla våra växande folksjukdomar.


E-hälsa kan spara miljarder och ge tusentals nya jobb. Vad är haken?

14.15 – 15.00, tisdag.

Arrangören Region Skåne tar upp diskussionen om varför det händer så lite inom e-hälsa när det så ofta beskrivs som lösningen på vårdens problem. De ställer sig också frågan vem som ska bekosta utvecklingen och vilken roll näringslivet ska ta som pådrivare.


Artificiell intelligens i samhällstjänst – så behåller Sverige sin ställning inom skola och omsorg

08:50 – 09:30, onsdag.

Microsoft lyfter frågan om hur artificiell intelligens kan effektivisera vården men också vilka risker som finns.


Hur kan vi öka förändringstakten och möta de nya krav som ställs på vården?

13:00 – 13:45, onsdag.

Cambio Healthcare Systems, EVRY Healthcare och Swedish Medtech håller i detta seminarium på temat: hur måste vårdens organisationer och verksamheter utvecklas för att hantera digitaliseringen.


Vården måste digitaliseras för att skapa en hållbar sjukvård – hur går vi från vision till verkstad?

15:30 – 16:15 onsdag.

Philips Health Systems och Swedish Medtechs rundabordssamtal med politiker, experter och publik ska utmynna i konkreta förslag på åtgärder för en bättre sjukvård, som beslutsfattare inom vården kan använda.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.