I hårdträning för en framtid som fungerar

Sista milen av ett maratonlopp är den svåraste sträckan. Dina förberedelser gör sig påminda och du känner dig antingen stolt över månader av planering eller skäms för att du inte gjort tillräckligt.

Just nu ligger vi på Ellevio mitt i förberedelserna för ett lopp som ska ta oss in i framtiden. Vi kommer i mål 2040 och då ska vi ha ett energisystem som till 100 % förlitar sig på förny­ bara energikällor – och som dessutom funkar. Idag ligger vi på strax över 50 %, så det är lätt att lura sig att vi kommit halvvägs. 

Men du vet – riktigt så enkelt är det inte. Det krävs förberedelser för att komma i mål. 

Vi satsar 10 miljarder fram till 2020 för att vara förberedda. Det är viktiga åtgärder som gör att vi klarar den sista sträckan. Vi ska inte bara nå mållinjen, vi ska samtidigt få framtiden att funka för alla. Vi bidrar till ett modernt energi­ system, som bygger på förnybara och väderberoende källor. Då krävs ett uthålligt elnät som står pall och kan hantera toppar och dalar. 

Vi hoppas att fler följer med i förberedelserna. För vi kommer gå i mål tillsammans med våra 930 000 kunder. 
Hoppas vi ses i Visby! 

Johan Lindehag 
vd på Ellevio 

MÅNDAG 3 JULI 15.00–16.00
Elbilen är här – hur gör vi med laddningen? 

Inom några år kommer räckviddsfrågan för elbilen att vara löst. Då är den stora utmaningen att skapa en fungerande infrastruktur för laddning. 

Bara i Storstockholm och Mälardalen behövs 200 000 laddningsstolpar för att täcka det beräknade behovet. Idag finns endast 750 i hela Stockholms län. 

På ellevio.se/almedalen kan du läsa mer om seminariet och se intervjuer med bland andra Alexandra Österplan från elbilstillverkaren Nissan och Morten Edvardsen från branschföreningen Norsk Elbilförening. 


TISDAG 4 JULI 12.30–14.00
Cyberattack mot elnätet – hur stort är hotet? 

Smarta elnät riskerar att öka sårbarheten för cyberattacker. Men hur stort är hotet och vad kan vi göra för att höja säkerheten? Och framförallt – hur förberedda är vi på det värsta tänkbara, nämligen att elförsörjningen slås ut? 

Under Almedalsveckan diskuterar vi ett av de hetaste ämnena just nu. 

På ellevio.se/almedalen kan du läsa mer om seminariet och se intervjuer med bland andra Mikko Hyppönen, Chief Research Officer på F­Secure och Gunnar Karlsson, chef för den militära underrättelsetjänsten, MUST. 

Presenteras av

Vi äger, driver och utvecklar regionala och lokala elnät och distribuerar el med 99,98 procents pålitlighet till nära 918 000 kunder i Sverige. Vårt elnät är totalt 7 200 mil långt vilket motsvarar nästan två varv runt jorden. Våra kunder är spridda över Dalarna, Hälsingland, Gästrikland, Värmland, Närke, Bohuslän, Halland och Stockholmsområdet. Den största delen av elnätet finns på landsbygden medan majoriteten av kunderna finns i Stockholm.

Under 2016 distribuerade Ellevio totalt 27,1 TWh el. Vi har drygt 400 anställda och sysselsätter totalt cirka 3 000 personer.

Företaget ägs av ett konsortium bestående av de svenska pensionsförvaltarna Tredje AP-fonden, Folksam och Första AP-fonden, samt Borealis Infrastructure Management som investerar i infrastruktur för OMERS, en av Kanadas största pensionsförvaltare. Ellevio har långa anor, men namnet Ellevio fick företaget 2015 när Fortum sålde sin svenska elnätsverksamhet till den nuvarande ägargruppen. 2016 omsatte Ellevio drygt 6,5 miljarder kronor. Ellevio AB (publ) är ett Svenskt aktiebolag och huvudkontoret ligger i Stockholm.

Om du vill kontakta någon på Ellevio, skicka epost till fornamn.efternamn@ellevio.se, eller ring vår växel 08-606 00 00.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.