Internationella samarbeten och projekt inom skolan har visat sig vara ett vinnande koncept för Stenungsunds kommun. Nösnäsgymnasiet har mellan 2016 och 2018 skickat 23 lärare och rektorer på jobbskuggning till brittiska skolan Bohunt för att lära sig mer om hur Bohunt Trust-skolorna vänt sina elevers negativa resultat till att bli en av Englands bättre skolor.
Niklas Hellström, lärare på Nösnäsgymnasiet, deltog i projektet och såg stora fördelar med Bohunts modell som han själv kunde använda sig av i sin egen undervisning.
– VI fick mycket inspiration kring hur man kan få igång elevaktivitet och hur man får mycket gjort på varje enskild lektion genom att variera både enskilda och gruppaktiviteter. De hade en väldigt bra struktur som alla lärare följde. Projektet har också inspirerat till mycket kollegialt lärande och filosofin att man ska fungera som en organism.
Ett liknande projekt genomfördes också i grundskolan. Där samarbetade 12 lärare från Tyskland, Estland, Irland och Sverige med syftet att skapa en undervisningsmodell för lärare att använda i klassrummet. Länderna hade olika ansvarsområden.
– Projektet handlade mycket om att skapa en mer engagerad undervisning för eleverna och göra dem mer positiva, inspirerade och delaktiga. Det var väldigt bra att få möjligheten att lyfta blicken lite – när man arbetar i Sverige har man ju liknande bakgrund och synsätt så det var roligt både få se saker vi kan bli bättre på och vad vi redan gör bra, berättar Johanna Hübinette, grundskolelärare i Stenungsunds kommun.
Stenungsund är en expanderande kustkommun med cirka 25 000 invånare. Vi utbildar världsmedborgare som står väl rustade för framtidens alla utmaningar. Sektor utbildning omfattar 16 förskolor och 10 grundskolor med tillhörande skolbarnomsorg och Grundsärskola. I sektorn ingår även Vuxenutbildning och ett kommunalt gymnasium.
Copyright © Almedalen.se 2015 - 2023