Jämställdhet i fokus i Björklunds tal

Feminismen och jämställdheten har varit heta ämnen under Almedalsveckan och hamnade i fokus även under Folkpartiets dag.

Efter Feministiskt Initiativs starka EU-val och framgångar i opinionen tycks jämställdheten och feminismen varit populära teman under årets Almedalsvecka. I programmet hittar man 125 punkter under kategorin jämställdhet, de flesta av partiledarna har också vävt in temat i sina tal. Därför var det inte oväntat att Folkpartiets Jan Björklund skulle beröra frågan under sitt Almedalstal på lördagen. Men få hade nog väntat sig att det skulle bli själva huvudtemat.
Jan Björklund la stor del av sitt tal på att prata om vikten av jämställdhet och folkpartiets historiska arbete i frågan, från kvinnlig rösträtt och framåt.
– Liberaler har tagit feministiska initiativ i mer än hundra år och vi tänker fortsätta att göra det, sa han bland annat.
Inramad av en stor flagga med texten ”feminism utan socialism” blev det också tydligt att Björklund ville försäkra sig om att jämställdhet inte blir en valfråga bara för Fi eller oppositionen.
Förutom det ideologiska talet kring jämställdhet så la Björklund även fram en rad konkreta förslag kopplade till ämnet. Bland annat vill Björklund införa en tredje pappamånad
– Vägen till en mer jämställd arbetsmarknad med jämställda löner och jämställda karriär och utvecklingsmöjligheter går därför också via ett mer jämställt föräldraskap. Därför är det dags att under nästa mandatperiod gå vidare och införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, sa Björklund.
Han berättade även i talet att Folkpartiet vill ta vidare modellen med förstelärare till förskolan och vården för att höja genomsnittslönerna i dessa kvinnodominerade yrken. Desutom propagerade Björklund för hårdare straff för män som misshandlar kvinnor. – Straffen för kvinnofridskränkning måste skärpas. De skyddade boendena ska bli fler. Fler män som slår som slår och hotar måste bära fotboja, sa han.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.