Jonas Sjöstedt: ”Alla vinner på jämlikhet”

Många trotsade tisdagens regnoväder för att se Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hålla tal. Genomgående fokuserade Sjöstedt på barn och jämlikhet.

Jonas Sjöstedt inledde sitt tal med att beskriva Visbys Almedalen som en av de vackraste platserna i Sverige eftersom den ger rum för vanligt folk att komma nära politiker, som han uttryckte sig. Han riktade också kritik åt en annan grupp människor – nazisterna, som enligt Sjöstedt inte ska tillåtas att tysta andras yttrandefrihet. Därför är det dags att skärpa ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp, menade han.

– Jag vill inte att Almedalen ska vara ett ställe för högerextremister och nazister. Det här ska vara en plats för det demokratiska samtalet.

Barnen ärver föräldrarnas makt och vanmakt
Fortsättningsvis talade Sjöstedt om att semestertider står runt hörnet, något som enligt honom är lika självklart som att bli myggbiten och äta glass. Men det har inte alltid varit lika självklart.

– I arbetarrörelsens Sverige säger vi snart: Vi ses i augusti. Hade högern fått bestämma hade det kanske varit: Vi ses på måndag.

Sjöstedt valde att lägga störst fokus på de som inte får semester, men däremot sommarlov – nämligen barnen. Sommaren är inte fantastisk för alla barn. Sommaren är inte alltid lika med sovmorgnar, kojbyggande och att åka på läger och bli förälskad, förklarade han.

Det grundar sig enligt honom i kapitalismen som skapar ekonomiska skillnader och drabbar barn genom klasstillhörigheter. Barnen ärver föräldrarnas makt likväl som deras vanmakt. Deras status. Sjöstedt berättade att Sveriges klassamhälle växer i en snabb takt – så snabb att vi på 2030-talet riskerar att ha större ojämlikhet än USA. Sjöstedt förklarar att i USA uppmanas föräldrar att öppna sparkonton för att deras barn ska ha råd att gå på högskolan, och frågade sig:

– Folk måste börja spara redan innan barnen har fötts – vem kan göra det?

Alla förlorar på att några lämnas efter
Klassamhället avgör vem du har möjlighet att bli, menade Sjöstedt och sa att alla vinner på att inte bara bry sig om sina egna barn, utan även om andras barn. Det kan vara avgörande för huruvida andra barn spenderar sommarlov åt att sno cyklar eller vara ledare på knattefotbollen. Det kan också avgöra om andra barn klarar skolan, får jobb och gör Sverige till ett bättre land, förklarade Sjöstedt och fortsatte:

– Alla förlorar på att några lämnas efter. Alla vinner på jämlikhet.

Högerns synsätt är att alla får klara sig på egen hand, menade han, och berättade att högern tagit bort några av de reformer som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden. Därför satte Sjöstedt press på statsminister Stefan Löfven.

– Han har lovat oss i Vänsterpartiet att försvara de här reformerna och försöka återinföra de som högern tog bort.

Att frigöra individer från gamla kollektiv
Mot slutet av sitt tal berättade Sjöstedt att Vänsterpartiets budgetförslag i höst kommer att innehålla två miljarder per år till den regionala busstrafiken med motiveringen:

– Inget barns sommarlov ska stå och falla på ett busskort.

Högerns nedskärningar i välfärden påverkar hederskulturen, menade Sjöstedt och förklarade att hedersförtryck till exempel kan handla om att tjejer inte får ha killkompisar, krav om att vara oskuld men även rått våld. Till och med mord. Med nedskärningarna i välfärden förloras många av de ögon som kan uppmärksamma detta, menade Sjöstedt och berättade att vänstern resonerar annorlunda.

– Vår politik har alltid handlat om att frigöra individer från de gamla kollektiven – från männens makt att bestämma över kvinnorna, avslutade han.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.