Klimatkrisen i fokus under Miljöpartiets dag i Almedalen

Under Almedalens första dag stod solen högt, vilket Miljöpartiets språkrör Per Bolund poängterade gällande den stundande klimatkrisen. Fokus låg även på Miljöpartiets vision om hundra procent förnybart bränsle på Sveriges bensinmackar 2030.
På scenen: En ensam grön stol täckt av en regnbågsfärgad flagga som representerar de som inte vågar vara på plats i Almedalen.

Miljöpartiet var först ut under Almedalsveckan 2019. Under dagen låg mycket fokus på klimatfrågan och dagens värme var ett återkommande samtalsämne. Partiets nya språkrör, Per Bolund, refererade till förra årets extrema sommarvärme som nu är påväg att bli normalfallet. Han frågade sig:

– Om det här är det normala, vad blir då framtidens extremväder?

Klimatkrisen togs upp flera gånger under dagen. Bolund lyfte fram det arbete som Greta Thunberg stått för senaste året – att hon startat en rörelse som engagerar unga människor till att kräva handling från politikerna.

– Väljarna söker handlingskraft och inte vackra ord, och det hittar man hos de gröna partierna. Tiden är knapp, och börjar vi inte ställa om nu kommer vi inte hinna i tid, sa Bolund och refererade till den smältande polarisen som en av många konsekvenser kopplat till klimatkrisen.

Fortsättningsvis berättade han att isen på Grönland smälter mycket tidigare än vad forskarna kunnat förutspå. Skulle polarisen på Grönland smälta helt stiger havsytan på världshaven med sju meter, menade han.

Hundra procent förnyelsebart bränsle 2030
Ett av de större områden som berördes var Miljöpartiets vallöfte om att endast ha förnyelsebart bränsle i Sverige 2030. På frågan om bensinkostnaden menade Bolund att människor behöver betala för den klimatpåverkan de har.

– Vi behöver sätta gaspedalen i botten kring förnyelsebart bränsle. Det gäller för fossilbolagen att blanda in så mycket av det förnybara bränslet som det går, på så kort tid som möjligt. Systemet har bara funnits sen förra året, men är redan nu ett effektivt styrmedel för att bränslebolagen ska minska sina koldioxidutsläpp, poängterade Bolund.

Sättet vi producerar mat på, med bekämpningsmedel och konstgödsel, gör att antalet insekter och småfåglar minskar drastiskt. Vi inte kan skylla på att vi inte vet, för det gör vi, sa Bolund.

– Vi är helt beroende av vårt ekologiska system – det ger oss luft i våra lungor, mat på bordet och vatten att dricka. Ändå gör mänskligheten inte allt vi kan, hela tiden och varje dag.

Ett annat ämne som Bolund lyfte fram var människans konsumtion. Han menade att vi i snitt använder ett klädesplagg tio gånger och det är dags att hitta ett sätt att konsumera det vi behöver. I samband med detta framhävde han företagen som erbjuder klädesuthyrning som ett alternativ till att konsumera dem.

– Man kan hyra skidor men inte skidkläder, trots att de används under samma period.

Grön är inte bara en vacker färg
Bolund fokuserade också på positiva delar inom klimatarbetet, däribland den förnybara energin. Han menade att vi håller på att nå målet inom förnybar energi nio år före utsatt tid och berättade sedan att elbilsförsäljningen har ökat med flera hundra procent jämfört med förra året på grund av regeringens miljöpolitik.

Avslutningsvis sa Bolund att grön inte bara är en vacker färg.

– Det är även en inställning, en ideologi som baseras på alla människors lika värde och lika rätt att göra sin röst hörd.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.