Komatsu Forests storsatsning: Bygger ny fabrik i Umeå

I våras gjorde den världsledande skogsmaskinstillverkaren Komatsu Forest en av sina största investeringar någonsin då de började bygga en ny fabrik på Klockarbacken i Umeå. Projektet har beskrivits som en av landets största industrisatsningar och fabriken spås bli ett unikt landmärke på industriområdet.
– Vi lägger grunden för nästa generations skogsmaskiner, säger fabrikschefen Martin Ärlestig.

Komatsu Forest ägs av det japanska företaget Komatsu Ltd. och är en av de världsledande tillverkarna av skogsmaskiner. Nu gör de en av sina största investeringar någonsin och bygger en fabrik i Umeå. Både tillverkning och utveckling ska samlas i de nya lokalerna i den framtidssäkrade fabrik som byggs i industriområdet Klockarbäcken. 

Fabrikschefen Martin Ärlestig berättar att fabriken har fokus på hållbar produktion och inte bara ska tillgodose behoven här och nu, utan även göra det möjligt att växa. 

– Skogsbranschen har framtiden för sig och fler nya, innovativa och klimatsmarta produkter kommer att framställas ur träråvaran under det kommande decenniet. Vi ser att läget i Umeå ger oss de bästa förutsättningarna för att satsa på framtiden.

Hållbarhet i fokus
Den nya fabriken kommer att bli 40 000 kvadratmeter stor, ha en produktionsyta på två våningar och en kontorsbyggnad på sex våningar. Den ska ha en effektiv energiförsörjning med hjälp av solpaneler, modern byggteknik och geoenergi. Umeås läge nära järnvägen kommer dessutom att göra transporterna miljövänliga och klimatsmarta. 

Martin berättar att den nya fabriken på Klockarbäcken beräknas kunna invigas 2021 och att initiativet har mottagits väl i Umeå.

– Vi hoppas att vår storsatsning kommer att ge positiva effekter för hela kommunen.

Umeåbaserade Komatsu Forest har drygt 500 anställda i Umeå. De tillhör världens ledande tillverkare av skogsmaskiner och säljer sina produkter på en global marknad. Komatsu Forest ägs av det japanska företaget Komatsu Ltd. Den nya fabriken på Klockarbäcken beräknas kunna invigas 2021.

Läs mer på:
www.komatsuforest.com