Läkaren du aldrig behöver träffa

Med urinkollen.se vänder sig läkare Matilda Lundblad till kvinnor som vet eller misstänker att de har urinvägsinfektion. Istället för att behöva köa på närmaste vårdcentral kan de nu få både diagnos och recept digitalt – på nolltid. Urinkollen.se är en tjänst från InnovDr – ett företag av kvinnor, för kvinnor.

Effektivare vård
Idén till urinkollen.se kom när idrottsläkaren Matilda Lundblad startade sin karriär som specialistläkare i allmänmedicin på Fjällbacka vårdcentral. Hon slogs snabbt av hur mycket
tid som gick åt för att diagnostisera vanlig blåskatarr, och hur tidskrävande det även var för patienterna.

– Ofta fick de sitta i telefonkö och sedan komma hit bara för att svara på några frågor, berättar Matilda. Det är inte försvarbart att en ung kvinna ska behöva gå ifrån jobbet för att få rätt diagnos när det inte behövs någon provtagning, säger Matilda. Och det är inte heller legitimt att ta upp läkarens tid med det när det går att lösa så enkelt och patientsäkert på annat sätt.

Alla vinner
Trots att det varje dag är över 100 kvinnor som hör av sig till urinkollen.se, är det aldrig någon kö och sällan någon väntetid. I regel kommer en sista touch och receptet från läkare i mobilen inom tio minuter från att den digitala patientundersökningen är utförd.

– Det här ger stora vinster även för samhället. Ökade skatteintäkter genom den minskade jobbfrånvaron, kortare vårdköer och mer fokus på kvalificerade arbetsuppgifter för läkare, avslutar Matilda Lundblad.

FAKTA
InnovDr är ett IT-bolag och en vårdgivare som drivs av att effektivisera alla steg i en sjukvårdskedja. Just tjänsten urinkollen.se riktar sig till kvinnor som misstänker urinvägsinfektion. Patienten screenas digitalt utan kö eller tidsbokning, och får information eller diagnos och recept direkt i mobilen.

För mer information, kontakta:

Matilda Lundblad, grundare och VD, specialist i allmänmedicin 0761-050606

Frida Lundblad, grundare och styrelseordförande, ingenjör 0729-919136

Läs mer på: www.urinkollen.se

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.