Liberalerna vill sätta stopp för hederskulturen

Inför en stor publik gjorde Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni debut i Almedalen. Talet kom att handla mycket om hur Sabuni ville förbättra Sveriges integration och planer för en bättre miljö.

Likt Miljöpartiet och Bolunds tal från söndagskvällen stod en tom stol bredvid Nyamko Sabuni. Liberalernas nya partiledare inledde sitt tal med att berätta att stolen symboliserar de som inte kan finnas tillgängliga under veckan och göra sin röst hörd. Sabuni berättade att RFSL ställt in sin medverkan på grund av mottagna hot och hat från svenska nazister.

– Att hota frihetsälskare är ett hot mot vår liberala demokrati. Till alla de som inte kan vara här och göra sin röst hörd: jag och Liberalerna är er röst här, sa Sabuni och möttes av stora applåder.

Sabuni berättade inledningsvis om sin uppväxt och bakgrund. Med rötter i ett land som hon förklarade hade en mörk historia med kolonialism, krig, diktatur och mycket lidande. Hon berättade också att hon uppfostrades till att aldrig ge upp kampen för demokrati och allas rätt för att göra sin röst hörd.

– Vi har inte råd med uppgivenhet och passivitet. Klimatångest är bara bra om det leder till klimatåtgärder. Jag har idag lagt fram ett förslag som radikalt skulle kunna minska utsläppen från de lastbilar som står för nästan en tiondel av de svenska utsläppen.

”Vi kan alla vara starka feminister”
Vidare under talet förklarade Sabuni att det ofta är fokus på hennes hudfärg och att hon är kvinna, när andra skildrar hennes resa. Hon förklarade att hon aldrig gillat det och att en människa är oändligt mycket mer än det som syns.

– Därför har jag aldrig ställt upp på det som brukar kallas för identitetspolitik. Man måste inte själv ha varit förtryckt för att kunna representera de förtryckta. Det skulle innebära att vi som människor saknar förmågan till empati något jag tror de flesta av oss har. Vi kan alla vara trovärdiga i den antirasistiska kampen, oavsett hudfärg och vi kan alla vara starka feminister, oavsett kön.

Hon lyfte även att de allra flesta som är boendes i Sverige är medvetna om vilket fantastiskt land det är. Men de som kommit från andra länder kan ibland känna kärleken till Sverige ännu starkare menar Sabuni, då man upplevt alternativen och ändå valt Sverige.

– Oavsett var vi kommer från, vilket språk eller dialekt vi talar, vilken Gud vi tror på eller inte tror på alls så finns ett gemensamt kitt som binder oss tillsammans. Det finns uttryckt i vår grundlag och i vår rättstradition. Vi har olika identiteter och mångfald berikar. Många av oss hejar på olika fotbollslag runt om i landet: Djurgårdens IF, FC Rosengård eller Piteå IF. Men när landslaget spelar hejar vi på Blågult. Så vill jag enkelt beskriva den inkluderande svenskheten.

Övergrepp mot barn ska aldrig tolereras
Hederskulturen var något som Nyamko Sabuni berörde. Trots att hon inte upplevt det själv och tagit del av det förklarade hon att hon lätt kan föreställa sig hur det är att växa upp i en verklighet där man inte får träffa vem man vill, klä sig som man vill eller studera det som man själv vill studera.

Hon berättade att Sverige är ett tolerant land men att de föräldrar som tror att hederskultur ska gå att tillämpa i Sverige måste tydligt få klart för sig att övergrepp mot barn aldrig ska tolereras.

– På samma sätt som Alliansregeringen tog fram en nationell handlingsplan mot kvinnors våldsutsatthet, vill Liberalerna att det arbetas fram en nationell strategi mot våld mot barn.

Elektrifiera lastbilstrafiken
Miljöfrågan togs även upp. Hon förklarade att de stora stegen för att bli av med vägtrafikens utsläpp inte ska göras genom att höja skatterna så mycket att de som är boendes i de glesbefolkade delarna av Sverige får en försvårad livssituation.

– Jag vill att vi påbörjar vägen mot att elektrifiera lastbilstrafiken. De står idag för uppemot tio procent av de svenska koldioxidutsläppen.

Talet avslutades med att Sabuni berättade att Marit Paulsen, Folkpartiet liberalernas före detta andra vice ordförande, gratulerade henne till hennes nya roll som partiledare. Sabuni tackade Marit för allt hon gjort för Europa, Sverige och för Liberalernas parti.

– Jag vågar verkligen inte lova att föra oss tillbaka till de nivåer av väljarstöd Marit förde oss till, men samtalet påminde om något viktigt. Nu är det hög tid att Liberalerna börjar vinna val igen!

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.