Mingelexperten: Så blir du en proffsminglare på fem steg

Seminarier och debatter i all ära men för många Almedalsbesökare är det framförallt minglandet och nätverkandet som är veckans stora behållning. Almedalen.se frågade vår egen mingelexpert, Johan Lilljebjörn, hur man ska tänka för att bli en proffsminglare.

Det unika med Almedalen är ju att så gott som alla opinionsbildare och makthavare, från alla delar av samhället, är samlade på en och samma plats. För den som vet hur man knyter kontakter kan ett besök i Almedalen därmed betala av sig rikligt i framtiden.

Men att mingla är också en konstform och för den oinvigde är risken stor att bli hängande själv i ett hörn – eller inte bli inbjuden alls. För att guida alla mingelsugna frågade Almedalen.se därför vårt eget självutnämnda mingelproffs, Johan Lilljebjörn, om hans bästa tips.

1. Gå på rätt mingel

Det anordnas mängder av mingel i Almedalen och den som vill kan spendera i stort sett hela veckan med att driva från trädgård till trädgård och dricka rosé. Vill du ha resultat av ditt minglande gäller det dock att vara kräsen. Ett viktigt första steg är därför att kolla upp vilka mingel där du har störst chans att träffa någon du antingen vet att du vill prata med eller någon okänd person som kan öppna nya dörrar. Se sedan till att jaga rätt på en inbjudan med alla till buds stående medel. Kom ihåg: ett bra mingel är bättre än två dåliga.

2. Förbered dig innan

Om du ska åstadkomma något specifikt med ditt minglande (lägga grunden för framtida affärer eller skapa opinion i någon fråga) så gäller det att ha en agenda när du minglar. Förbered dig därför innan genom att tänka på vilka du ska prata med och läs gärna på om de personerna och de frågor som ska diskuteras. Att verka påläst och kunnig är alltid en fördel och gör det enklare att skapa den där initiala kontakten.

3. Gå in med energi

Alla som är på ett mingel är där för att de vill prata med nya människor och skapa kontakter. Därför  behöver du (oftast) inte oroa dig för att verka påflugen utan har ett ypperligt läge att bara gå fram och presentera sig. Samtidigt så är mingelsamtal ofta flyktiga och därför gäller det att ha energi och driv i samtalet, en obekväm tystnad får de flesta att skruva på sig och söka efter ”grönare gräs” någon annan stans. Att se till att hålla glasen välfyllda är ett annat knep för att behålla uppmärksamheten hos din mingelpartner. 

4. Ta nästa steg

Att ha ett spännande samtal och lära känna någon är viktigt i sig men en riktig proffsminglare vet också att ett bra samtal snabbt glöms bort. Se därför till att behålla det momentum som du skapar i samtalet och ta nästa steg. Det kan vara så enkelt som en LinkedIn-förfrågan eller att boka in en lunch men på något sätt bör du se till att ta det här första mötet vidare.

5. Drick mycket vatten

På de allra flesta mingel serveras det alkohol av något slag och som socialt smörjmedel är det ju erkänt effektivt. Samtidigt kan det lätt bli för mycket och det avslappnade samtalet kan övergå till osammanhängande pladder. Se därför till att mixa rosévinet med vatten så att du står dig och orkar mingla vidare.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.