Näsa för sydafrikanska viner

Att Sydafrika producerar gott vin är känt. Drostdy Hof, som funnits på Systembolaget i 20 år, är en vinkändis hos många svenskar. Vad få vet är att Drostdy Hofs vinproduktionen också gör gott i längden genom ett aktivt hållbarhetsarbete. Det märks inte minst på att antalet kvinnliga vintillverkare ökar stadigt i Sydafrika.

I sommar blir Drostdy Hof högaktuell. Då lanserar vinproducenten sitt första alkoholfria mousserande vin i Sverige. Sydafrikas ledande producent av drycker, Distell, står bakom viner som Drostdy Hof. Distell står också bakom vinhuset Nederburg, som producerar några av Sydafrikas mest prisbelönta viner.

En viktig del av Distells hållbarhetsarbete är att samarbeta med en mångfald av vintillverkare. Det är en satsning man gör inför framtiden – ett företag som vill utvecklas kan inte förlora viktiga talanger längs vägen. Därför lägger företaget stora ansträngningar på att attrahera, träna upp och ge karriärsutveckling för viktiga personer, och i detta fall kvinnor, för att de ska kunna utvecklas till skickliga vinmakare. Tack vare det arbetet finns nu ett flertal kvinnliga sydafrikanska vinmakare i en annars mansdominerad bransch.

En av tillverkarna är Natasha Boks. Hon producerar vitt vin för Nederburg och kallar sig själv för ”en perfektionist”. Egentligen var hennes framtidsvision att arbeta med vinodling, och hon fick stipendium för att utbilda sig i vinodling och vinproduktion vid Stellenbosch universitet. Men Natasha ändrade planer då hon fick se vinmakarna arbeta.

– Jag insåg att vintillverkning inte var ett jobb eller en karriär – det var ett liv. Den intensiva passionen för jobbet som jag såg hos vinmakarna fängslade mig. Så jag ändrade mig och ville absolut bli en vintillverkare, säger Natasha Boks.

Att få vinmakarna att hålla fast vid sitt engagemang är en nyckelfaktor i Distells hållbarhetsarbete, och engagemanget är just det som lyser igenom hos de kvinnliga vintillverkarna.

– Varje dag när jag är på väg till jobbet längtar jag till doften av frukt, jäst och trä, av mörker och tystnad. Jag kan knappt vänta tills jag når vinkällaren, säger Andrea Freeborough, ytterligare en kvinna som nu avancerat till att bli källarmästare och som står bakom flera innovativa Nederburg-viner. Också Elunda Basson, ytterligare en av de kvinnliga vinproducenterna, som gör bubbelvin av premium sparkling-kvalitet, talar passionerat om sitt arbete – inte minst för kombinationen av natur och kultur.

– Att bo i Sydafrika är att bo på en av världens vackraste platser. Mitt jobb ger mig möjlighet att njuta av de största nöjena som finns i livet på daglig basis – gott vin, god mat och gott sällskap, säger hon.

Läs mer på: www.folkofolk.se/CSR

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.