Ny inriktning för barns rörelseglädje hela skoldagen

Nu finns möjlighet att vid Stockholms universitet och Södertörns högskola studera till grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, ingång idrott och hälsa, och till lärare för årskurs 4-6 med samma inriktning.
– Det är ett unikt tillfälle att möta elever i rörelse under hela skoldagen för att motverka ett motoriskt utanförskap. Nu utbildar vi pedagoger som kan inspirera eleverna att utveckla sin rörelse under ämnet idrott och hälsa samt i fritidshemmets verksamhet, säger Anna-Lena Borgström, kursansvarig för denna utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Första gruppen startade vid Stockholms universitet i höstas där de studerar i tre år varav en termin på GIH. Jill Angleborn är en av dem:

– Jag är glad över att få ta del av denna utbildning och mitt mål är att inspirera barnen till rörelseglädje. Under skoldagen begränsar vi oss inte enbart till idrottslektionerna utan integrerar fysisk aktivitet även på fritidshemmet och under rasterna. Här har jag som grundlärare i fritidshemmet och som idrottslärare en viktig roll att på ett tidigt stadium bidra till att eleverna utvecklar sina motoriska färdigheter, främjar leklusten och tilliten till sin egen förmåga. Det är full fart på barnen hela dagarna och genom att låta dem få utveckla sina motoriska grundformer och sin samarbetsförmåga bär de med sig detta hela livet, säger Jill Angleborn.

Tidigare i vår tillkännagav idrottsministern under en presskonferens på GIH att ytterligare 100 timmar om året ska läggas till de befintliga 500 på idrott och hälsa i grundskolan.

– Det är glädjande och ett steg i rätt riktning även om vi skulle önska ännu fler timmar. Tyvärr är det fortfarande så att Sverige har lägre antal timmar i idrott och hälsa än både Finland och Norge, säger Anna-Lena Borgström.

Fakta
Utbildningen till grundlärare mot fritidshem ges i samarbete med Stockholms universitet och hösten 2017 startar även motsvarande utbildning på Södertörns högskola för grundlärare mot årskurs 4-6. Båda utbildningarna ger 30 högskolepoäng i idrott och hälsa. I programmet ingår bland annat anatomi och fysiologi, idrottskulturer och deras sociala normer, gymnastiska grundformer, dans- och rörelse till musik samt barns motoriska, psykiska och sociala utveckling.

Läs mer på: www.gih.se

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.