Ny metod för naturlig vattenrening imponerar

Pharem Biotech kan bryta ner organiska miljögifter mer kostnadseffektivt än någon annan teknik.

En stor mängd organiska miljögifter kan inte tas hand om av konventionell rening där läkemedel är en viktig del utav vad som kommer ut i miljön. Det är en nyckelfråga både nationellt och internationellt och lyfter utmaningar som antibiotikaresistens och minskade fiskbestånd.

Speciellt framtagna enzymer
Inspirationen kommer direkt från naturen själv. En bakterie som blivit resistent mot antibiotika, tillverkar ofta ett enzym som bryter ned läkemedlet. Martin Ryen slogs en dag av tanken att vi borde kunna göra precis samma sak. Idag har Pharem tagit fram lösningar för både privatpersoner, hälsovård, industri och reningsverk.

– Det är en unik kombination av industriell teknologi blandat med högteknologiskt biotech, förklarar Martin som är grundare av och VD för Pharem Biotech AB. Vi har tagit fram en stor mängd enzymer och kan ta hand om vilket organiskt miljögift som helst. Resultatet är en extremt hög reningsgrad till halva priset, och dessutom utan att påverka användarna eftersom det är en helt naturlig process.

Full fart framåt
– Vi är inne i en väldigt spännande period, säger Martin. Det är jätteroligt att så många är intresserade och att vi får så otroligt bra respons. Just nu har vi nästan problem med att hinna med allting, så vi försöker växa för att kunna möta den stigande efterfrågan. Just nu är Pharem Biotech på jakt efter nya partners inför en kommande expansion, och arbetar även mycket med informationsspridning.

– Till viss del handlar det också om lobbyarbete. Om vi kan få politikerna att öppna ögonen för att enkla lösningar finns, skulle det gynna utvecklingen framåt väldigt mycket för dessa miljöfrågor, avslutar Martin Ryen.

Fakta
Pharem Biotech grundades 2013 och har etablerat sig som ett starkt växande bolag inom vattenreningsteknik. Med sin unika plattformsteknik har företaget utvecklat fem produkter inom två produktområden. Pharem Filtration System: Ett filtreringssystem som kan installeras i reningsverk eller en industri för rening av organiska ämnen. PFS har lika hög reningsgrad som konkurrerande tekniker samtidigt som det har väldigt låga installation- och driftskostnader. Lanseras inom Europa under 2017 pCure: Ett världsunikt toalettblock som med Pharems reningsteknik kan bryta ner upp till 80% av alla miljögifter som vi människor släpper ut via toaletten som t.ex. läkemedelsrester. Produkten kan användas i hemmet, på kontoret eller i sjukhusmiljöer.

Läs mer på: www.pharem.se

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.