Nya laddstationer och fler miljöbilar till Sundsvall

laddstation

Sundsvall Elnät fortsätter att bidra till en kraftig utbyggnad av laddningsplatser i området. Samtidigt köper Sundsvalls kommun in nya laddhybrider som komplement till tidigare miljöbilar.

Parallellt med en introduktion av elfordon måste samtidigt en fungerande laddinfrastruktur växa fram. Ett viktigt projekt som pågår i området är Laddinfrastruktur för elfordon längs Green Highway – det uppmärksammade samarbetet mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim
för att skapa en fossilfri transportkorridor längs E14

I Sundsvallsområdet kommer 5 snabbladd- ningsstationer och 38 smartladdningsstationer placeras ut till sommaren 2015. Daniel Petrovic på Sundsvall Elnät berättar att även Jämtkraft, Mittuniversitetet och Energimyndigheten är involverade i projektet.
– Det finns flera mindre projekt i Sverige men inget som är lika omfattande. Vi hoppas att det kan bli en katalysator som gör att steget blir kortare till att investera i en elbil när man vet att det finns en fungerande laddinfrastruktur. Det är en grundläggande förutsättning.

Förra vintern köpte Sundsvalls kommun, som redan har hundra gasbilar i fordonsparken, in ett antal elbilar. Och nu är det även dags för sju laddhybrider att användas i olika verksamheter. Ulf Wallin, informatör på Sundsvalls kommun, konstaterar att det är lite av ett test.
– Vi vill se hur det fungerar och om vi kan gå vidare med den här tekniken. Vår fastighetsavdel- ning Drakfastigheter satsar på flera fordon, men även gatuavdelningen och vattenbolaget MittSve- rige Vatten satsar på varsin laddhybrid. Slår det väl ut kan det bli fler längre fram, säger han.
Satsningen ingår i den energieffektivisering som kommunen gör till 2020 och som innebär att så mycket fossilt bränsle som möjligt ska fasas ut. De nya fordonen bidrar till att nå målet samtidigt som kommunen föregår med gott exempel och inspirerar allmänheten att tro på ny teknik.
– Det är viktigt att kommunen visar att man själv deltar, inte minst nu när laddinfrastrukturen är på väg att bli riktigt bra, konstaterar han.FAKTA:

 

För mer läsning besök våra websidor:

sunds_kommun-feat-logo

 

Sundsvalls kommun

sunds_elnat-feat-logo

 

Sundsvall Elnät

sunds_el-feat-logo

 

Green Highway 

 

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.