”Peter Eriksson måste sätta ner foten!”

Nu ryter Skara-Bert till angående bostadssituationen i Sverige. Med sitt Mobile Homes Sweden bygger han billiga villavagnar - de enda i sitt slag som är godkända för året-runt-boende i Sverige. Många är intresserade men på kommunnivå blir han ofta stoppad.
– Bostadsbubblan är redan på gång enligt alla experter, det är för lätt att överklaga och bostadsminister Peter Eriksson måste sätta ner foten. Vi är på väg mot katastrof och när det väl byggs är det för dyrt. Det måste gå att få fram billiga alternativ.

Under Almedalsveckan kan man se en färdig modell av hans nya variant av Attefallshus på 30 kvadratmeter.

– Vi vill att de ändrar lagstiftningen så att man kan bo på 30 kvadratmeter (mot dagens 25) utan bygglov. Med våra extra 5 kvadratmeter har man en trappa upp mot en övervåning och liten altan – det gör hela skillnaden från förrådskänsla till ett funktionellt och fräscht boende. Minivillan kallar vi den och det kommer bli succé, säger Bert Karlsson.

 

Tanken är att studenter, pensionärer och andra utan den stora plånboken ska kunna bo bra och i gemenskap.

– Jag vill även göra något åt ensamheten vi har i Sverige och behovet är enormt. Vi har byggt upp mysiga parker som vi kallar Rullebyn med ett tjugotal villavagnar i olika storlekar med grillplatser, boulebanor och pooler. Hit kan man komma och titta. Vi säljer cirka en vagn om dagen – ofta direkt på plats eller via våra återförsäljare runt om i Sverige. Vi räknar med en omsättning på 100 miljoner 2017, säger han.

Det började med engagemanget med flyktingförläggningar.

– Jag ville utveckla dem och sökte alternativ till rimliga priser. I Sverige var det omöjligt att få tag i och häpnadsväckande dyrt. Byråkratin kostar nästan 20 procent på byggnadspriset. Det måste ändras. Och det snabbt.

Nu erbjuder han modulhus i tre storlekar från ca 10 000 kronor kvadratmetern inklusive möbler som är tillverkade i Polen under namnet Rullebo. Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård har sett till att designen är oklanderlig och med ett genomgående miljötänk.

– Vi bygger i trä, med Falu rödfärg eller järnvitriol och man kan komplettera med solceller för elförsörjningen. Det är billigt, det är hållbart och det är fräscht.

Fakta
Bert Karlsson är vd för Mobile Homes Sweden, hans familj är majoritetsägare. Rullebo går att se i en park utanför Skara, Stora Ekeberg, på Ursand utanför Vänersborg och snart även i Kristianstad och Strängnäs. Husen finns från 25 kvadratmeter upp till 48 kvadratmeter och kostar från 349 000 kronor upp till 595 000.

Läs mer på: www.rullebo.com

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.