PR-experten: Så blir du proffs på att nätverka i Almedalen

Seminarier, debatter och mingel avlöser varandra under årets Almedalsvecka. Men hur nätverkar man bäst på plats? Vi på almedalen.se har träffat PR-experten Sandra Kastås för att få ett svar, eller snarare flera svar, på frågan.

Under Almedalsveckan förvandlas Gotland till en mötesplats där seminarier, paneler och mingel schemaläggs och som intas av makthavare och opinionsbildare från hela Sverige. För den som vill nätverka ger politikerveckan en stor möjlighet att knyta nya och värdefulla framtida kontakter.

Almedalen.se träffade Sandra Kastås, PR-expert och en av författarna bakom Almedalens jubileumsbok, för att fråga om hennes tio bästa nätverkstips. Hon menar att nätverkande som vanligtvis tar tre månader kan göras på bara tre dagar i Almedalen – om det görs rätt. Här är hennes tips.

1. Använd dig av årets program för att söka efter personer du vill träffa, eller olika ämnen och branscher som intresserar dig. På så sätt kan du se vad som händer, vilka som är på plats samt vart du kan haffa dem du vill nätverka med.

2. Det finns olika forum på sociala medier och nätverks-appar där du kan ”swipea” fram personer du skulle vilja träffa. Där kan du göra efterlysningar och se vad andra lägger upp.

3. Skriv upp dig på olika mingellistor som har öppna anmälningsformulär. Det finns flera aktörer som listar de bästa minglen och det går även att hitta flera event på Facebook. Anmäl dig, gå dit – och nätverka!

4. Ta rygg på vänner. Berätta för dina vänner vilka typer av personer du vill träffa och vilka typer av events du vill gå på. Det gör att fler håller koll på vad som kan vara intressant för dig och att ni gemensamt får fler inbjudningar till rätt event och mingel.

5. Promenera längs gatorna kring Almedalen eller ta en central plats på någon av restaurangerna vid Donners plats. Var sedan beredd på att haffa tag i någon när de går förbi för att prata några minuter eller bjuda in dem på en fikastund. Folk är oerhört öppna för att nätverka på Almedalen eftersom de flesta är här på samma premisser. Just därför är det en stor möjlighet att folk tar sig tid för att prata med dig!

6. Tänk långsiktigt med ditt nätverkande. Byt visitkort och lägg till varandra LinkedIn. Se sedan till att följa upp kontakten efter sommaren. På plats är det många som är stressade och genom att ta kontakt först efter sommarsemestern har du störst chans att få bäst resultat av ditt nätverkande.

7. Ha på dig något som sticker ut. Genom att bära något extraordinärt eller rentav roligt skapar du uppmärksamhet. Det kan lätt skapa ett första samtalsämne och bryta isen!

8. Tycker du det är svårt att nätverka eller inleda ett första samtal kan du använda dig av att förbereda tre till fem frågor. Välj gärna några frågor som inte hör till de mest klassiska för att få ett roligt samtal och att personen lättare ska minnas dig.

9. En del proffsminglare ser till att kolla upp innan vilka som kommer på minglet. Sedan ser de till att systematiskt träffa alla som är av intresse och håller korta samtal och snabbt byter kontaktuppgifter. Om anmälningslistorna inte är öppna går det att fråga arrangören på plats vilka som är där och kan vara av intresse för dig. Genom att vara lite framfusig kan du systematiskt få många kontakter på bara en timmes mingel.

10. Boka gärna möten även i förväg. Träffas på plats och ta en kopp kaffe tillsammans, ät en lunch – eller ta en promenad i Visbys mysiga gränder.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.