RSFI – integration på goda grunder

Är vår nuvarande integrationspolitik kontraproduktiv? Skapar en ensidig arbetslinje fler problem än den löser? Den risken finns, menar Ebba Holmberg, projektledare för integrationsprojektet RSFI.

Vi befinner oss på en avstyckad gård ett stenkast från Hässleholms centrum. Här bedrivs trädgårdsterapi och samtalsgrupper och här finns också möjligheter till egen odling. Gården är en av de tillämpningar som skapats för att testa hypoteser om integrationsprocessen.

– När vi tittade på forskningen, förstod vi också att det är en hel del som inte fungerar i det svenska systemet. Vi måste våga prova andra vägar. Ebba menar att vår nuvarande integrationspraktik främst brister i att den inte fungerar så som människor fungerar.

– Vi tar emot många sargade individer. I stället för att hjälpa dem hitta tillbaka till motivation och egenvärde, skapar vi ett scenario där risken är mycket stor att de misslyckas. Om vi däremot först hjälper individen att hitta tillbaka till ett fungerande jag, skapar vi en individ som också står starkare på arbetsmarknaden.

Hur jobbar RSFI?
Ebba Holmberg pekar på projektets tre grundstenar: motivation, språk och egenmakt. Jobbar man aktivt med dem, upptäcker man snabbt flera saker. Ett exempel är att språklärandet behöver vara annorlunda för dem som t.ex. lider av migrationsstress, än för dem som varit här ett tag och närmar sig arbetsmarknaden. Ett annat exempel är att en människa som vågar tro på sin egen förmåga också frigör energi för integration. Det är först då det är möjligt att tala om arbete och medborgarskap.
-Vi ser redan nu att RSFI-metoden ger individer som går vidare till utbildning, arbete eller eget företagande!

Fakta
RSFI står för Resurs, Språk, Friskvård, Integration. Projektet vänder sig till vuxna i etablering och finansieras med medel från Svenska ESF-rådet och Hässleholms kommun. Några av de tillämpningar som testas är trädgårdsterapi, samtalsstöd, s k makerspaces och nya modeller för motivationsarbete, språklärande och friskvård.

Läs mer på: www.hassleholm.se

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.