Så blir Centerpartiets vecka i Almedalen 2017

Annie Lööfs personliga popularitet har givit hennes parti en rejäl opinionsskjuts det senaste halvåret. Samtidigt så går övriga Allianspartier trögt och frågor om samarbetets framtid har börjat dyka upp. Frågan är därför om centerledaren kommer få prata mest om sin egen politik eller om samarbetets framtid under Almedalsveckan?
Pressbild Centerpartiet.

Centerpartiets ledare Annie Lööf kommer till årets Almedalsvecka med rejäl medvind. I SCB:s senaste partisympatimätning hade partiet sitt högsta stöd på 27 år (11,3%) och Annie Lööfs popularitet ses som en stor anledning. Faktum är att Annie Lööf på senare tid seglat upp som en stor utmanare till Moderaternas Anna Kinberg Batra för rollen som Alliansens ledargestalt.

En bidragande anledning till Annie Lööfs växande popularitet verkar vara att hon, till skillnad från Anna Kinberg Batra, tagit tydligt avstånd från samarbete med Sverigedemokraterna. Det kan också förklara att flera opinionsundersökningar på senare tid visat att många som tidigare sympatiserat med Moderaterna nu gått över till Centerpartiet.

Med tanke på den här skiftande dynamiken och tillståndet för övriga Allianspartier är de inte helt otänkbart att Annie Lööf under Centerpartiets dag (tisdag) kan få en hel del frågor om Alliansens framtid. Dessutom kommer frågan Allianspartiernas inställning till framtida samarbeten med Sverigedemokraterna säkerligen nå Annie Lööf.

Från Annie Lööfs senaste stora framträdande, politikerveckan i Järva i juni, kan vi också ta med oss Centerpartiets förslag om en budgetsatsning på 280 miljoner kronor som ska gå till att bygga gångtunnlar och bättre belysning i utsatta områden. Detta utspel hängde också ihop med ett bredare tema för talet som lyfte behoven av bättre stadsplanering och fler jobb i förorten för att förbättra integrationen.

När det gäller seminarier under Almedlasveckan så kommer Annie Lööf bland annat delta i ett seminarium om Stockholms framtid som landets tillväxtmotor och ett om utanförskap på arbetsmarknaden. Centerkvinnorna anordnar också ett seminarium om hinder för jämställd idrott samtidigt som partiet håller en lång rad utfrågningar i formatet ”heta stolen” – på teman som täcker allt från miljö, utrikespolitik och integration till e-sport och turism.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.