Så ska byggbranschens problem lösas

På Almedalsveckans tredje dag anordnade Byggcheferna partnerseminariet ”Så löser vi byggbranschens problem med dödsfall, korruption och ojämställdhet”.
– Vi chefer behöver börja utmana byggbranschens jargong och machokultur, sa Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna, under tisdagseftermiddagen.

Byggcheferna är en branschförening som arbetar för en förändrad och förbättrad byggbransch. Deras tre fokusområden är trygghet, ledarskap och branschutveckling. Byggcheferna vill skapa en kreativ och utvecklande arbetsmiljö där du som byggchef känner dig trygg i din yrkesroll.

”Vi måste våga tro på att en förändring är möjlig”
Det behövs 100 000 fler människor i byggsektorn och för att lyckas uppnå den siffran måste branschen få bort machokultur, korruption och dödsolyckor. I och med detta höll Byggcheferna seminariet ”Så löser vi byggbranchens problem med dödsfall, korruption och ojämställdhet” under Almedalsveckans tredje dag. Här samtalades det bland annat om hur machokultur och ojämställdhet hänger ihop med affärsetik och säkerhet samt vad som krävs av ledning och chefer för att bygga en etiskt och i övrigt hållbar bransch- och företagskultur.
– Vi chefer behöver börja utmana byggbranschens jargong och machokultur för den gör att personer tar onödiga risker som kan leda till exempelvis dödsfall. Kort och gott handlar vårt arbete om att vara den förändringen vi vill se och att vi måste våga tro på att en förändring är möjlig, sa Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna, under tisdagseftermiddagen.

Två enade samtalspaneler
Medverkande i samtalspanelerna under seminariet var:

Urban Månsson, ledamot Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd och vd för Svensk Byggtjänst
Cissi Elwin, chefredaktör tidningen Chef
Inga-Britt Ahlenius, tidigare undergeneralsekreterare och chef för FN:s interngranskning
Andreas Miller, ordförande Ledarna
Erik Skoglund, etikexpert EY
Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna
Lars Jonsson, vide vd Skanska Sverige
Johanna Munch af Rosenschöld, kontorschef/ledningsgruppen Tengbom
Peter Löfgren, vd ID06

Samtliga medverkande var eniga om vad som behöver göras för att lösa byggbranschens problem.
– Vi måste bygga en företagskultur där man får konsekvenser för de mindre bra sakerna man säger och gör. För att kunna skapa en sådan miljö krävs det att bolaget, cheferna och ledarna tar sitt fulla ansvar och fokuserar på ett förebyggande arbete, sa Cissi Elwin, chefredaktör på tidningen Chef.

”Byggbranschen tog ett eget intiativ”
Jämställdhet var också en viktig fråga som lyftes under seminariet.
– Det har hänt mycket i branschen tack vare metoo-rörelsen och byggbranschen tog ett eget intiativ – #sistaspikenikistan. Även om vi fortfarande har en lång väg kvar att gå för att uppnå en mer jämställd bransch ser man nu en positiv utveckling kring att attrahera fler kvinnor till branschen, sa Urban Månsson, ledamot Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd och vd för Svensk Byggtjänst.

Se Byggchefernas partnerseminarium här

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.