Så var Almedalsveckan 2017

Efter en lång vecka fylld med seminarier, utspel, mingel och tal summerar vi årets Almedalsvecka och tittar på vilka frågor, personer och ämnen som dominerat.

Nu är ännu en Almedalsvecka till ända och vi kan se tillbaka på några minst sagt händelserika dagar i Visby.  Bland annat slogs det nytt rekord i antal officiella programpunkter, med närmare 4 100 olika evenemang under de sju dagarna. Dessa evenemang berörde allt från yoga till försvarspolitik men de absolut hetaste ämnena under årets Almedalsvecka verkar ha varit ”hållbarhet” och ”vård och omsorg”, som var de vanligaste kategorierna på evenemangen.

När det gäller politiken så skapade statsministern Stefan Löfven en av veckan största snackisar redan i februari, då han meddelade att han inte skulle medverka på plats under årets politikervecka. Statsministern valde dessutom att förbjuda sina ministrar att delta under veckans stora fest, Dagens Medias DJ-Battle, på onsdagen. Stefan Löfvens motivering till att inte medverka under årets Almedalsveckan var att han skulle ”ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men lik väl borde få sina röster hörda i politiken”. På lördagen uttalade sig statsministern också till TT om sitt beslut och uttryckte ett missnöje med att Almedalen utvecklats de senaste åren och efterfrågade en utveckling mer i ”folkrörelsestuk”.

Bland de partiledare som var på plats och talade så var vård och omsorg årets stora tema. Flera av partiledarna, däribland Jan Björklund, Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor, valde att göra vård och omsorg till ett huvudtema under sina Almedalstal. För flera av partiledarna var även de växande samhällsklyftorna ett viktigt tema och bland annat Annie Lööf, som hade flest åskådare under sitt tal, fokuserade på klyftorna i samhället och att få fler personer i arbete.

Ytterligare ett tema som förenade partiledarna var avståndstagandet mot nazistiska NMR, som var på plats i Almedalen. Redan inför Almedalsveckan hade beslutet om att låta NMR slå upp ett tält i Visby lett till flera bojkotter mot politikerveckan. Under upptakten av veckan var detta också ett av de största samtalsämnena och alla talare i Almedalen berörde deras närvaro på något vis. Det var dock först på fredagen som NMRs närvaro blev synlig och under veckan gjordes flera polisingripande mot personer som gjort hitlerhälsningar. NMR fanns även på plats ochstörde när miljöpartiets Gustav Fridolin och moderaternas Anna Kinberg Batra talade i Almedalen.

Reaktionen mot NMR var dock starka och tog sig bland annat uttryck genom en manifestation på fredagseftermiddagen, då flera hundra personer tågade genom Visby. En annan protest mot nazisternas närvaro, Make Equals kampanj #ochjagprotesterade, fick även den stor uppmärksamhet. Kampanjen bestod bland annat av en konstinstallation bestående av en hög med skor, vilken anspelade på en känd bild på skor tillhörande judar som mördades i koncentrationslägren under andra världskriget. Kampanjen var omtalad under veckan och tilldelades även PR-byrån Westanders pris ”Hetast i Almedalen”.

– Med ett hjärtskärande bildspråk har Make Equal rört upp starka känslor och väckt ett enormt engagemang hos Almedalsbesökarna. #ochjagprotesterade får oss att agera för att bevara Almedalen som en självklar plats för det öppna demokratiska samtalet, där rädsla inte tystar människors röster, löd juryns motivering.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.