Anders Larsson är konceptansvarig för en idé om framtidens skolmiljö på Kinnarps. Det rör sig om en metod i fem steg för att ta fram rum för aktivt lärande, Kinnarps Next Education®. Han beskriver hur den framtida skolmiljön genom att inspireras av arbetsplatser och kontorsmiljöer kan bli en mötesplats för livslångt lärande. Här nämns ett mer effektivt nyttjande av befintlig infrastruktur och hur dagens skolytor kan stötta informellt och formellt lärande. Det rör sig om fokus på frågor som ergonomi med bord i olika höjder, en helhetsergonomi med ljud, ljus och ventilation, en flexibilitet kopplad till olika lärsituationer och zonindelningar för olika individers behov.
Samtidigt som skolan är i behov av en helrenovering sänder dagens skola ut en rad problematiska signaler till blivande pedagoger och det blir allt svårare att locka potentiella studenter till läraryrket. Här menar Kinnarps att skolor som arbetar med en god arbetsmiljö också kan stärka sitt varumärke. På så vis blir en god skolmiljö en långsiktig investering för våra framtida elever.
– Jag tycker man ska vara ödmjuk för skolans uppgift, det är en tuff uppgift. Den pedagogiska delen är övergripande men arbetar man med den fysiska miljön och tekniken i samklang kan man få en optimal och hållbar lärmiljö över tid.
”Pratar vi om problem är det vad vi får”
Christer Holger från Skapaskolan vill, precis i enlighet med Kinnarps, sänka trösklar och bjuda in till det beteende som är gynnsamt. Men han nämner också den politiska skoldiskussionen som defensiv och och tillbakablickande.
– Pratar vi om problem är det det vi ser och det vi får.
Det är något Jenny Ohlis och Matilda Asp instämmer med. Med 20 års erfarenheter från skolvärlden ska de med initiativet Skolpeppen och via sociala medier sprida en positiv bild kring skolan både till elever, lärare och föräldrar.
Så kan skolan se ut år 2038
Medverkar i seminariet gör även Elisabet Ingemarsson, rektor på Sjölunda skola. Hon beskriver hur man vill skapa en skolverksamhet som är anpassad för morgondagens ungdomar. Liksom Anders idé tror hon att skolan år 2038 kommer handla om samarbete, en variation i miljö och en flexibilitet som utgår från ett kontorsupplägg – utan några radsittningar.
– Förr var vi inne i ett rum och det var det som sågs om lärande, i dag suddas klassrum ut.
All information på ett ställe
Skapa ett eget schema
Hitta alla event på kartan
Prova webbversionCopyright © Almedalen.se 2015 - 2019