Samhällsutveckling och personlig utveckling i Regeringskansliet

Miljödepartementet samordnar regeringens miljöpolitik. Och målet är högt ställt: Sverige ska vara ett föregångsland för ett hållbart samhälle.

 

Rasa Ptasekaite, arbetar på Kemikalieenheten i Miljödepartementet.- Här behöver vi inte leta efter utmaningar, säger hon. Här knackar de på dörren.I Regeringskansliet handlar det dagliga arbetet om stora frågor, med både nationella och internationella perspektiv. Där bidrar alla till samhällsutvecklingen.

Rasa Ptasekaite, 27 år, kommer från Litauen och har läst till miljörättsjurist på universitetet i Vilnius. 2010 kom hon till Sverige och började arbeta som utredningsjurist på Strålsäkerhetsmyndigheten. Ett år senare lockades hon av ett jobb på Miljödepartementet där hon nu arbetar med strålsäkerhetsfrågor och tillsyn.

– Jag har fått så stora möjligheter att utvecklas här, säger hon. Jag har lärt mig det mesta på plats och det har handlat om allt från förvaltningssystem till budgetarbete. Det finns också möjlighet att gå interna kurser. Vi har en hel utbildningskatalog att botanisera i.

Miljöfrågor är komplexa och i Rasa Ptasekaites arbete är det alltid många hänsynstaganden som måste göras.

– I Regeringskansliet måste vi se till helheten. Förhandling och samverkan departementen emellan är viktiga delar i det dagliga arbetet. Vid ett regeringsbeslut måste exempelvis följande frågor besvaras: hur kommer beslutet att påverka den enskilde och miljön, vilka konsekvenser kan det få för företag och vad kan det kosta för staten?

Det är en stimulerande och händelserik arbetsmiljö och arbetsdagarna kan se helt olika ut. En dag arbetar hon i Bryssel, en dag i olika möten med andra departement, en annan dag är vikt för fördjupningsstudier.

– Arbetsuppgifterna varierar mycket och ibland kan tempot vara högt, vilket ger mig både bredd och omväxling.

– Det här är ett arbete som faktiskt gör skillnad och jag är stolt över att arbeta i Regeringskansliet och att vara en del av det svenska miljöarbetet.

Regeringskansliet

Regeringskansliets uppdrag är att biträda  regeringen i arbetet med att styra riket och förverkliga sin politik. Myndigheten  består av Statsrådsberedningen, de olika departe­ menten och Förvaltningsavdelningen. Här  arbetar 4 600 personer, varav 200 är politiskt  anställda. 600 personer tjänstgör utomlands.   Webbsida:
http://www.regeringen.se/

 

Regeringskansliet

 regeringskanseliet-feat-logo

Regeringskansliets uppdrag är att biträda  regeringen i arbetet med att styra riket och förverkliga sin politik. Myndigheten  består av Statsrådsberedningen, de olika departe­ menten och Förvaltningsavdelningen. Här  arbetar 4 600 personer, varav 200 är politiskt  anställda. 600 personer tjänstgör utomlands

Websida:
http://www.regeringen.se/

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.