Seminarium: Så avlivar vi myterna om hållbara investeringar

Trots ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål prioriterar både företag och offentliga institutioner ofta ned hållbarhet och klimataspekter när de förvaltar sitt kapital. Nu bjuder SPP in till seminarium för att avliva myten om att hållbara och fossilfria investeringar inte är förenligt med god avkastning och rimligt risktagande.
Filippa Bergin, Hållbarhetschef för SPP/Storebrand.

Trots ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål prioriterar både företag och offentliga institutioner ofta ned hållbarhet och klimataspekter när de förvaltar sitt kapital. Nu bjuder SPP in till seminarium för att avliva myten om att hållbara och fossilfria investeringar inte är förenligt med god avkastning och rimligt risktagande. 

Företag i Sverige arbetar allt mer målinriktat med att minska sin klimatpåverkan och marknadsföra sig som hållbara. Även för offentlig verksamhet ökar också kraven på att nå allt mer ambitiösa hållbarhetsmål och klimatmål, inte minst efter klimatavtalet i Paris förra året.

Men även om många företag och offentliga institutioner kommit långt när det gäller att exempelvis minska sin energi- och resursförbrukning, använda förnybar energi eller välja ekologiska varor, så har det inte kommit lika långt när det gäller att hållbarhets- och klimatanpassa förvaltningen av exempel sina pensionsmedel.

– Det här är ofta en blind fläck, både för företag, offentliga verksamheter och ideella organisationer. Det innebär att även de med ambitiösa hållbarhetsmål ändå bidrar till miljöförstöring och klimatförändring eftersom de inte tar hänsyn till detta i sina investeringar, säger Filippa Bergin, hållbarhetschef på SPP som kommer vara moderator under seminariet: ”Blinda fläcken i klimatarbetet” som anordnas på tisdagen i Almedalen.

»Det är hög tid att vi avlivar den här myten om att hållbara val ger sämre avkastning eller högre risk«

Föråldrad syn på hållbara investeringar
Att organisationer med ambitiösa hållbarhetsmål ändå väljer att investera i företag vars verksamhet skadar miljön och klimatet beror enligt Filippa Bergin ofta på en förlegad syn på hållbara investeringar. Många tror helt enkelt att man måste göra avkall på sin avkastning när man placerar pengarna hållbart och fossilfritt, Filippa Bergin menar dock att verkligheten är den rakt motsatta. 

– Att placera sina pengar i hållbara företag innebär att man placerar dem i de företag som har innovationskraften och förutsättningarna för att kunna leverera avkastning i framtiden. De är framtidens vinnare helt enkelt, säger Filippa Bergin. 

Till seminariet har SPP bjudit in bland annat Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Mp, Svante Axelsson, Generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och Mats Andersson, VD för fjärde AP fonden. Under ledning av Filippa Bergin kommer man diskutera hur man kan lyfta medvetenheten om fördelarna med hållbara investeringar och göra de till en naturlig del av alla organisationers hållbarhetsarbete.

–  Det är hög tid att vi avlivar den här myten om att hållbara val ger sämre avkastning eller högre risk, säger Filippa Bergin.

Presenteras av

Seminarium

Blinda fläcken i klimatarbetet.
Hur stämmer dina investeringar överens med dina klimatmål- sättningar?

Arrangör: SPP/Storebrand

Dag: Tisdag 5/7 16:00 – 16:45

LOGGA

Evenemangstyp: Seminarium

Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14

Deltagare: 

Filippa Bergin, Moderator/Hållbarhetschef, SPP/Storebrand

Maria Wetterstrand, Fristående samhällsdebattör och fd. språkrör för Miljöpartiet

Svante Axelsson, Generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

Mats Andersson, VD, AP4

Joakim Björck, Ekonomidirektör, Västra Götalandsregionen

Liza Jonson, VD, SPP Fonder

Läs mer om seminariet här

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.