Självkörande lastbil revolutionerar transportbranschen

Om tre år kommer eldrivna självkörande lastbilar att rulla mellan Göteborg och Helsingborg. Tekniken för säkrare och mer miljövänliga transportlösningar finns
– det som krävs är att samhället och branschen ställer om. I Almedalen presenterar Einride en förarlös batteridriven lastbil som kan förändra transportbranschen radikalt.

– Genom att inför eldrivna och självkörande lastbilar på vägarna kan vi minska CO2 utsläppen markant. Autonoma fordon tillhör framtiden. Vi lever i en tid då verktygen finns, vi har ett val. Den stora utmaningen är inte tekniken, utan att våga ställa om. Vår självkörande lastbil T-pod kan köra på egen hand men den kan också fjärrstyras vid behov. Den är eldriven, med batteridrift på cirka 200 kilometer, vilket innebär minskade CO2 utsläpp och jag anser att det är vår plikt att implementera denna grupp miljövänliga och säkra fordon i Sverige, säger Robert Falck som är VD och en av initiativtagarna bakom Einride.

Säkrare transporter om förändring sker
Fördelarna med autonoma eldrivna fordon menar Robert Falck och hans kollegor är många. Förutom miljöaspekten, transportbranschen står för cirka 25 procent av de totala utsläppen i världen, så är en säkrare körning utan trötta förare och färre trafikstockningar viktiga aspekter.

– En grundsten i vår strävan att förändra branschen är att det här är ett betydligt säkrare system. Datorer gör inga mänskliga misstag. Sverige kan leda utvecklingen mot ett hållbart och säkert transportsystem. Det går att göra saker annorlunda och vi på Einride menar att det är hög tid att fler ställer krav på förändring, säger Robert Falck.

FAKTA
T-pod är en självkörande eldriven lastbil med batteridrift. Den är cirka 7 meter lång och kan transportera cirka 15 pallar. Bakom T-pod står utvecklingsföretaget Einride med bas i Göteborg. Företagets första prototyp kommer tillsammans med bakomliggande teknik att presenters i Almedalen i sommar.

Läs mer på: www.einride.eu

 

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.