Stora logistiksatsningar i
Malung-Sälens kommun

2014 tog Trafikverket beslut om att lägga ner järnvägen mellan Rågsveden och Malung, men ända sedan dess har kommunstyrelsen i Malung-Sälens kommun arbetat hårt för att stärka regionens logistiska förutsättningar, vilket har resulterat både i en ny flygplats och återetablerad tågtrafik.
Fotograf - Timea Hedlund

Trafikverkets beslut var ett riktigt skräckbesked för kommunen i Västerdalarna. En av de som mottog beskedet med stor frustration var Hans Unander (S), som på den tiden satt i finansutskottet i riksdagen. Idag är han kommunstyrelsens ordförande och har regionens logistik som en av sina hjärtefrågor.

– Goda kommunikationsmöjligheter är en förutsättning för vår tillväxt, säger han.

Timmertåg på 540 m
Efter många timmars slit bildade kommunen tillsammans med näringen och besparingsskogarna ett järnvägs- och terminalbolag. Resultatet blev att Trafikverket rev upp sitt beslut, men av de åtta bandelar som skulle läggas ner är det bara sträckan mellan Rågsveden och Malung som finns kvar idag.

– Kommunen investerade 11 miljoner och vi fick bidrag på nästan 32 miljoner för att rädda banan, vilket sedermera ledde till att Trafikverket rustade banan för nära 48 miljoner kronor. Idag transporteras både bränsleflis och massaved, såväl som timmertåg på hela 540 meter, i samverkan med Fiskarhedens sågverk. Vi planerar också att bygga ut sträckorna ytterligare.

Förstärker Sälenområdet
Den strategiska satsningen är extremt viktig för kommunen, då den möjliggör en väg in för turister och en väg ut för gods, samtidigt som vägnätet avlastas. Hans berättar att hållbarhetsfrågan hela tiden finns i centrum, vilket även gäller kommunens nya flygplats, som öppnades i slutet av 2019.

– Det är en helt privatägd flygplats som förstärker Sälenfjällen som område. Det blir en av de största flygplatserna i Sverige, då den kan hantera fyra plan samtidigt och därtill klarar alla flygplan som existerar idag. Redan nu har detta lett till stora satsningar på nya hotell och olika aktiviteter, men den stora vinsten är ändå att människor kan leva och bo här, och ändå ha bra kommunikationer med övriga världen, avslutar Hans.

Om Malung-Sälens kommun

Malung-Sälens kommun är norra Europas största vinterturismkommun, med en omfattande upplevelseindustri, evenemang i världsklass och en snabbt växande besöksnäring. Sommarhalvåret bjuder på lika fantastiska upplevelser, men viktigast är att kommunen är en bra plats att bo och verka i. Här erbjuds möjligheter till arbete och företagande, utmärkta skolor och suverän äldrevård, närhet till naturen och allt som gör livet värt att leva.

Här kan du läsa mer om kommunens infrastruktur