Sveriges mest hållbara stadsdel tar form

Sigtuna Stadsängar byggs efter helt unika och ganska tuffa hållbarhetsprinciper ur både socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv med bland annat landets mest hållbara närvärmesystem.
– Projektet har lärt oss att man inte behöver vara protektionistisk kring innovation och nya sätt att bygga hållbart. Dessutom - vi vill bli utmanade och överträffade av andra stadsdelar. Mitt mål är att förlora, säger Sigtuna stadsängars verksamhetschef Kim Hultén.

I ett unikt system med markrabatter för entreprenörer och samverkan med lokalbefolkningen har Sigtuna stadsängar knutit till sig utvecklare som delar de höga ambitionerna.

– I Sigtuna Stadsängar kommer vi att arbeta med ett koncept som bland annat främjar ekosystemtjänster. Vi har stort fokus på social hållbarhet och vill underlätta för de boende att leva klimatsmart, säger Emelie Bjurå, affärsutvecklare på OBOS, som bygger två stadsdelskvarter i trä.

En annan byggherre är Bonava, som valt den högsta nivån i hållbart byggande efter de kriterier som Sigtuna Stadsängar exploaterings AB satt upp.

– Bonava vill som bolag utmana branschen och driva utveckling inom såväl produktion som hållbarhet. Att det finns en premie som ger rabatt på köpeskillingen gör ju att vi kan utmana oss ytterligare, säger regionchef Jens Almcrantz.

För att som byggare få komma ifråga ska 18 hållbarhetsnivåer vara uppfyllda. Det handlar bland annat om att garantera 20 procent lägre energinivåer än svensk lagstiftning föreskriver och att allmänbelysningen ska komma från solceller. För att få markrabatt krävs ytterligare, till exempel att även hushållselen kommer från solceller och att de boende får vara medskapande i utformandet av lägenheten. Hela samhället har i högsta grad varit medskapande av Sigtuna Stadsängar.

– Vi har haft flera öppna workshops, vi har till och med byggt upp området åt barn och ungdomar i dataspelet Minecraft, något som kopierats i andra projekt både i Sverige och utomlands, berättar Kim Hultén.

För flera av entreprenörerna har projektet gett ringar på vattnet.
– Det har varit en utmaning att få till en innovativ, hållbar och leveranssäker energilösning till rätt kostnad. Men desto roligare att visa att det är möjligt – något som kommer leda till fler liknande satsningar för E.ON, säger Teresa Mattison, försäljningschef. SigtunaHem, som äger Sigtuna stadsängar exploatering AB tillsammans med Bonava, bygger nu sitt första kvarter där de första hyresrätterna står klara under 2018.

– Vi ser fram emot att välkomna nya hyresgäster till vårt första kvarter Silverskatten och kommer jobba för att de ska känna att de kan påverka sitt boende även efter inflytt, säger Peter Sohlberg, projektchef på SigtunaHem.

FAKTA
Planeringen av Sigtuna Stadsängar har präglats av en omfattande medborgardialog via en visionsstyrd stadsplaneringsprocess, vilket är unikt i Sverige. Det finns ett uttalat fokus på social, ekonomisk, demokratisk och ekologisk hållbarhet och de utvecklare som bygger efter de uppsatta hållbarhetskriterierna i området premieras genom markrabatt i två nivåer som ger 4, 5 respektive 9 procents rabatt. De får dessutom ytterligare 0,5-1 procent i social hållbarhetspremie som skänks till antingen Sigtuna kvinnojour eller organisationen Make a kid smile. Sigtuna Stadsängar jobbar enligt Breeam Community och har vunnit hållbarhetspriset ”The Sweden Green Building Award”.

Läs mer på: www.sigtunastadsangar.se

 

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.