Ulf Kristersson: ”Det här är inte den svenska modellen”

Under måndagskvällen i Almedalen höll Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tal. Den nya svenska modellen och gårdagens skjutningar i Stockholm var ett genomgående tema.

Moderaternas partiledartal inleddes av Moderaternas Ungdomsförbund, som lyfte fram deras arbete de senaste åren. Kort därpå intog Ulf Kristersson scenen.

– Ett helt år har gått sedan förra årets Almedalen. Men förra årets problem som vi pratade om då finns kvar, eller har blivit mycket värre. Världen där ute ger oss skäl till oro, och det är slående hur lite utrymme det får i den svenska debatten.

Så inledde Ulf Kristersson och lyfte sedan Hamid Zafar, en expert i Moderaternas integrationskommission. Kristersson berättade hur Hamid Zafar flydde med sin familj till Sverige från Afghanistan som femåring och integrerade i det svenska samhället. Hamids pappa lärde sig svenska och började arbeta på Volvo. Hans mamma lärde sig både svenska och engelska efter ett par år och fick en anställning på en förskola. Hamid började på en skola som gav stöd och ställde höga krav, och gick sedan ur skolan med goda betyg.

– Det här är Sverige när det är som bäst. Det här är berättelsen om Sverige som möjligheternas land. Vem du är och var du är påväg, är så mycket viktigare än var du kommer från, menade Kristersson.

Han berättade sedan att den svenska modellen nu har gått vilse, och att hälften av eleverna i förorternas skolor går ut utan godkänt skolbetyg.

– Det här är inte den svenska modellen, sa han.

Högst antal dödsskjutningar per capita
Ulf Kristersson berörde även den senaste tidens skjutningar. Han berättade att Sverige är det land i Europa som har flest dödsskjutningar per capita, och att Stockholm igår drabbades av tre nya skjutningar, där två personer avled.

– Situationen är extrem för ett land som inte befinner sig i krig. Kvinnor är rädda för att gå ut på kvällen. Mängden unga killar som undviker att gå ut med rädsla för våld har tredubblats. Det gör mig förbannad. Det är inte den svenska modellen, sa Kristersson.

Fortsättningsvis sa Kristersson att det är dags att förnya Sverige, hundra år efter att den allmänna rösträtten trädde i kraft. Han var övertygad om att det är Moderaterna som kommer leda det arbetet.

Den nya svenska modellen
Vidare presenterade Kristersson den nya svenska modellen, där han nämnde att företagare ska uppskattas mer än vad de ska beskattas. Den allra främsta uppgiften, enligt Kristersson själv, är att lösa integrationskrisen.

– Sverige behöver en ny integrationspolitik. Nu är det dags att integrera den immigration av en halv miljon människor som kommit hit de senaste femton åren. Vi ska även ha högre krav i den nya svenska modellen, och språket ska värdesättas.

Han nämnde även att man idag inte behöver kunna svenska för att få ett permanent uppehållstillstånd och ett svenskt medborgarskap. För att förbättra integrationen menade Ulf Kristersson att man bör satsa på bland annat språkförskola för nyanländas barn, krav på kunskap och inte bara närvaro i SFI (Svenska För Invandrare) och språkkrav för permanent uppehållstillstånd.

– Det ska även finnas en tidsbegränsning för tolkhjälp. Då behövs det inte längre tolkhjälp i decennium efter decennium.

Ulf Kristersson avslutade sitt tal med att berätta att han känner sig optimistisk inför de riktigt svåra uppgifter som Sverige står inför.

– Det kommer bli svårt och det kommer ta tid, men det kommer att gå. Sverige har löst svåra problem förut.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.