Vaccin mot hjärtinfarkt och stroke får stort forskningsanslag

16 juni delade Prins Daniel ut Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag på 15 miljoner kronor till professor Jan Nilsson och docent Isabel Gonçalves från institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet i Malmö. Forskarna ska ta fram ett vaccin mot åderförfettning som ska minska risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.

– Vår forskning handlar om att hitta riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom och utveckla nya behandlingar för personer med hög risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke, säger Isabel Gonçalves, docent i kardiologi vid Lunds universitet.

En starkt bidragande orsak till hjärt-kärlsjukdom är att immunsystemet angriper kolesterolpartiklar i kärlväggen. Angreppet orsakar inflammation och gör att så kallade plack bildas, vilket i sin tur kan ge upphov till hjärtinfarkt och stroke. Forskarna hoppas nu kunna ta fram ett nytt vaccin som ska lära immunsystemet att agera på ett bättre sätt.

– Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag betyder oerhört mycket för att Isabel Gonçalves och jag ska kunna gå vidare och nå nya avgörande resultat i vår forskning. Vi har arbetat, i team av forskare, med detta under många år och det krävs stora resurser för klinisk testning och tillämpning, säger Jan Nilsson, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet.

Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag är det största anslaget i Sverige inom forskningsområdet hjärt-lungsjukdomar. Det ges till en forskare eller forskargrupp som är verksam i landet. En internationell bedömningsgrupp har granskat alla ansökningar, där framför allt originalitet och sannolik klinisk betydelse premieras.

– Den forskning som Jan Nilsson och Isabel Gonçalves bedriver tillsammans är mycket viktig och kan bidra till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskar på ett avgörande sätt, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

 

Källa: Pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden: http://www.hjart-lungfonden.se/Forskning/Vara-forskningssatsningar/Stora-forskningsanslaget/

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.