Växande klyftor det stora temat under liberalernas dag

Bland journalister och allmänheten var det många som ville prata om en spricka i partiet men Liberalerna och Jan Björklund valde själva att fokusera sin dag i Almedalen på klyftorna i Sverige.

Jan Björklund sitter i ett utsatt läge sedan partikamraten Birgitta Ohlsson tillkännagav att hon skulle utmana honom om partiledarposten. Bland medierna var det därför många som ville prata om sprickor i partiet men för Jan Björklund låg fokuset alltså istället på det växande klyftorna i landet.

Under dagen presenterade Liberalerna 34 åtgärder som skulle minska de klyftor som partiet menar har uppstått mellan framförallt lågutbildade och invandrare och det övriga samhället. Ett av förslagen var att skapa fler ”enkla jobb”, bland annat genom ett utökat rut-avdrag.

– Sverige har i stort sett avskaffat arbetsmarknaden för människor med låg utbildning. Vi måste skapa väsentligt fler enkla jobb för den här kategorin människor, sa Björklund bland annat.

Bland de övriga åtgärderna återfanns också förslag om förlängd skolplikt, språkkrav för medborgarskap och ett stopp för etableringen av religiösa friskolor.

På temat klyftor och sprickor riktade Jan Björklund också kritik mot att Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna. Han beskrev den öppning som Anna Kinberg Batra gjort mot Sverigedemokraterna som olycklig och var kritisk mot Allianskollegans agerande. Björklund passade också på att rikta stark kritik mot Sverigedemokraterna och påtalade partiets nazistiska rötter. På så vis gjorde Jan Björklund det tydligt att partiet inte var intresserade av att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

– Liberalerna kommer aldrig att medverka till att ge inflytande över regeringsmakten åt Sverigedemokraterna, sa han i talet.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.