Vi summerar Almedalsveckan 2014

Smörgosbord

Med över 30 000 besökare, 3 513 evenemang, 1 459 arrangörer och över 40 000 tweets var supervalåret 2014 det största året någonsin för Almedalsveckan. Mitt i alla utspel, tal, jippon, seminarier och evenemang har almedalen.se summerat några av de händelser som gjorde stört avtryck på Almedalsveckan 2014.

De syntes mest.
Stefan Löfven var den partiledare som drog flest besökare med sitt Almedalstal. 5 500 personer lyssnade på Socialdemokraternas partiledare när han talade under Almedalsveckans första dag. Minst åhörare fick Centern Annie Lööf som talade på den sista dagen inför 1 500 åskådare. Den partiledare som deltog i flest evenemang var Fi-ledaren Gudrun Schyman som han med att delta 27 olika evenemang under veckan.

Det populäraste ämnet för evenemang under Almedalsveckan 2014 var vård och omsorg, följt av media och journalistik men även frågor om infrastruktur och utbildning fick stort utrymme. Dessutom kunde man märka att FI:s framgångar i EU-valet gjort avtryck bland de andra partierna som nästan samtliga tog upp frågan om jämställdhet under sina tal.

Stora namn
Veckans kanske största affischnamn var den franske ekonomen Thomas Piketty som uppnått rockstjärnestatus med succéboken ”Kapitalet i det 21:a århundradet”. Inför Almedalsveckan var det därför många som pratade om hans föredrag som arrangerades av Socialdemokraterna och LO på måndagen som en av de absoluta höjdpunkterna på veckan.

Andra internationella superstjärnor som syntes under veckan var bland annat CNN-profilen Fareed Zakaria som höll ett föredrag i Svenskt Näringslivs regi där han pratade om hur globaliseringen påverkar och konkurrensutsätter gamla etablerade ekonomier. Dessutom tog sig utrikesministern Carl Bildt sig tid till att diskutera Ukraina-krisen med Dr Zbigniew Brzezinski, före detta rådgivaren till USA:s ex-president Jimmy Carter.

De stal uppmärksamhet
I myllret av aktiviteter under Almedalsveckan kan det vara lika viktigt att stjäla någon annans rampljus som att få det själv. En läxa många verkade ha lärt sig till förra årets Almedlasvecka. Bland annat anordnade komikern Özz Nûjen en gratisföreställning av sin show ”Özz Nûjen statsminister” på Gutavallen samtidigt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt tal i Almedalen. Alliansen använde sig även de av den här taktiken när de lanserade sitt framtidsprogram ”Sverigebygget”. Genom att lansera planen på Miljöpartiets dag försökte man både stjäla uppmärksamheten och frågan om utbyggnad av tågtrafiken från Mijöpartiet. Under Moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal försökte även aktivister från gruppen Femen stjäla uppmärksamheten genom att göra en toppless-demonstration.

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.