WeBuild vill förbättra vården med e-hälsa

Kvaliteten på vården i Sverige är inte jämlik utan skiljer sig åt beroende på var man söker vård. En del av detta problem skulle kunna avhjälpas med ny teknik.
– Vi brinner för att ge alla människor lika möjligheter till kvalitativ vård. Mycket skulle vara vunnet om man använde den teknik som finns lite smartare, säger Hammad Al-Saaid, vd, läkare och grundare av e-hälsoföretaget WeBuild Group.

Omentia Health Care systems är ett interaktivt journalsystem som eliminerar ej sammanhållen journalhantering och möjliggör dialog mellan vårdgivare och patient.

– Via mobilen kan patienten själv koppla upp sig mot plattformen för att till exempel skicka in sina blodvärden eller sockervärden som då läggs in direkt i dennes journal. Systemet är självlärande för att till exempel hålla koll på provtagningar och varnar om något värde är på väg åt fel håll. Patienten har en direktväg in till läkaren och ”bär” sin egen journal, kan skicka meddelanden och kolla sina provsvar, säger Mohammad Al-Saaid, även han läkare och grundare av företaget.

Hur är intresset för produkten?
– Projektet är just nu i alfafas men alla inblandade – både läkare och patienter – har varit jätteintresserade. För läkaren, som lägger väldigt mycket av sin tid på administration, skulle det underlätta arbetsbördan enormt. Och patienten behöver till exempel inte ta sig till vårdcentral så ofta eller sticka sig tio gånger om dagen för att kolla sina nivåer, säger Mohammad Al-Saaid.

MinFam är en annan produkt som kan användas inom personlig assistans och på boenden. Här skapar man en personakt enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Inbyggt finns smarta funktioner som till exempel påminnelser om vad som behöver göras administrativt men också kvalitetsuppföljning före, under och efter en eventuell inskrivning.

– Vi vill nå så många människor som möjligt för en bättre folkhälsa. Våra produkter behövs men det som är utmaningen är hur PUL och patientdatalagen ska tolkas. 2018 kommer dessutom dataskyddsförordningen och många aktörer avvaktar denna i brist på klara direktiv. Det borde vara enklare att få igenom digitala verktyg, säger Hammad Al-Saaid.

Fakta
Webuild Group startades av bröderna Al-Saaid 2015 med en ambition att utveckla arbetet inom hälso- och sjukvård samt inom vård och omsorg. Fyra entreprenörer bestående av två läkare, en ekonom och en ingenjör som grundare. Företaget finns på Kista Science Tower och driver även Riddarens vårdcentral.

Läs mer på: www.webuild.se

 

Hitta rätt i Almedalen
med vår nya app!
Almedalen.se

Ladda ned den officiella eventlistan

All information på ett ställe

Skapa ett eget schema

Hitta alla event på kartan

Prova webbversion Created with Sketch.